Strabismul, o problemă oftalmologică foarte frecventă la copii

 

Foarte mulți copii dezvoltă până în jurul vârstei de şase ani strabism, fără ca părinții să-și dea seama de acest lucru. Strabismul reprezintă lipsa de paralelism între ochi, în sensul că unul dintre ochi sau ambii pot să devieze în spre nas sau spre tâmple. Cu alte cuvinte, este vorba despre ochii încrucișați.
”Este foarte important ca orice copil indiferent de vârsta lui, indiferent dacă acel copil este un sugar, să fie văzut de medicul oftalmolog, dacă este strabic. Niciun copil strabic nu trebuie neglijat și absolut întotdeauna orice copil strabic, cel târziu la 3 ani, trebuie dus la un consult pentru a se rezolva acest strabism”, a explicat într-un interviu acordat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
Diagnosticul este pus cu foarte mare ușurință de un medic oftalmolog, dacă acesta dispune de aparatură de specialitate. Pentru diagnostic trebuie făcut un examen oftalmologic pentru a vedea ochiul, unghiul, cât de mare estestrabismul respectiv și apoi se face autorefractometria.
Motivul pentru care unii copii ajung foarte târziu la medicul oftalmolog, când strabismul este într-o stare destul de avansată și greu de tratat, este neglijența părinților. Părinții care suferă de afecțiuni oftalmologice trebuie să știe că acestea se pot transmite la copii lor și cu atât mai mult trebuie să consulte un specialist cât mai precoce.