Dîncu: Suntem o societate care nu vrea să se uite în oglindă; Evalurea Națională a relevat că nu avem o cultură statistică

 

Vicepremierul Vasile Dîncu a apreciat, vineri, că românii reprezintă o societate care ”nu vrea să se uite în oglindă” și care are o „slabă cultură statistică”, invocând în acest sens inclusiv examenul de Evaluare Națională, unde un tabel de frecvențe nu a putut fi citit de cea mai mare parte a copiilor.

„Marea noastră problemă — am senzația, ca sociolog, analizând ani de zile modul în care ne raportăm la identitatea noastră și imaginea de sine a societății — este că suntem o societate care nu vrea să se uite în oglindă. Sau, atunci când se uită în oglindă, nu îi place ceea ce vede și începe să fabuleze despre ea și să își creeze ținte false”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prezent la dezbaterea „Statistica oficială — suport în fundamentarea deciziilor politice”, organizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Vicepremierul a evocat în acest sens și una dintre probele examenului de Evaluare Națională, apreciind că acesta a reliefat, la rândul lui, lipsa unei culturi statistice importante.

„Pe de altă parte, din nefericire, cu o cultură latină, suntem o civilizație care are o foarte slabă cultură statistică. V-ați uitat la ultimul examen de capacitate: un tabel de frecvențe nu a putut fi citit de cea mai mare parte a copiilor care au terminat clasa a opta și împotriva acestei probleme s-a făcut o petiție, cu 40.000 de părinți care au semnat împotriva celor care au făcut enunțul. Sigur, enunțul era făcut ori intenționat, ori cu o mică greșeală, sigur, încercând să îi păcălească pe copii, enunțând populația statistică drept notele, nu elevii. Așa începea enunțul, dar asta demonstra mai degrabă că noi nu avem încă o cultură statistică importantă”, a afirmat el.

Vicepremierul a apreciat că nivelul statisticii dintr-o țară, fiabilitatea datelor, dar și încrederea pe care oamenii o au într-un institut de statistică reprezintă indicatori de dezvoltare a țării respective. În acest sens, el a opinat că în România statistica „a luat-o înaintea societății” și a adăugat că este necesară o continuă strategie de comunicare publică.

Dîncu a salutat faptul că INS a deschis datele pentru folosință publică gratuită, deoarece studenții și doctoranzii nu aveau posibilitatea să le cumpere, având în vedere că erau destul de scumpe.

În opinia sa, INS ar trebui să lucreze împreună cu universitățile pentru a elabora mastere aplicate pornind de la construcția de indicatori sau măsurarea unor procese transversale.

„Nimeni nu crede că pentru a face statistică e nevoie de foarte multă imaginație și creativitate. Oamenii cred că statistica înseamnă numai numărare. Nu e așa și trebuie să îi convingem pe oameni de acest lucru”, a arătat el.

Vicepremierul a remarcat că țările care au dezvoltat pentru prima dată contabilitatea socială au fost și cele care au dezvoltat capitalismul și o societate eficientă.

Vasile Dîncu a felicitat INS, care a sărbătorit, vineri, 157 de ani de statistică oficială în România.

„Suntem solidari cu munca dvs, anonimă de foarte multe ori, câteodată criticată pe nedrept. Neînțeleasă de multe ori. (…) Când vom reuși să ne uităm cu realism la propria noastră imagine, când nu ne vor mai enerva datele atunci când facem politică și le vom lua ca atare, ne vom bucura să avem date — chiar și date negative — atunci România va fi mai departe. Deocamdată, dvs puteți merge în fața României și să trageți România după dvs. în acest proces”, a precizat Dîncu.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Georgiana Tă