Donație de cărți pentru românii din Serbia

Editura Ștef din Drobeta Turnu Severin a donat, duminică, peste 100 de titluri de carte beletristică Bibliotecii românești ”Petru Mezin” din Uzdin, Serbia.

Directorul acesteia, Drăgan Nedelcu, a declarat pentru AGERPRES că acțiunea respectivă face parte dintr-un proiect promovat pentru îmbogățirea fondului de carte al bibliotecilor din comunitățile românești din țările situate în vecinătatea graniței cu România.

”Am decis să sprijinim astfel etnicii români din Serbia pentru a cunoaște mai bine producția noastră editorială orientată, mai ales, spre valorificarea clasicilor literaturii române. O parte dintre aceștia sunt studiați în școlile din Voivodina, motiv pentru care am hotărât să-i ajutăm să aprofundeze limba româna și în același timp să le oferim material didactic pentru o mai bună pregătire a lor în domeniu”, a precizat Nedelcu.

La rândul său, directorul bibliotecii, scriitorul Vasile Barbu, a afirmat că volumele donate sunt deosebit de valoroase pentru minoritatea românească din Uzdin și că destinația lor va fi atât elevii școlii gimnaziale din localitate, cât și studenții care frecventează facultățile din România, aceștia din urmă fiind beneficiarii burselor acordate de statul roman.

”Apreciem donația de cărți, mai ales că aceasta vine din mediul privat și nu de la instituțiile statului roman care au responsabilitatea protejării și conservării identității naționale românești”, a adăugat Vasile Barbu.