Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei:SITUAȚIA DEMOGRAFICĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA ESTE ALARMANTĂ

Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, susține că situația demografică din Republica Moldova este alarmantă și e necesară implementarea mai multor politici în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul lansării Barometrului Demografic „Ce impact au avut crizele economice asupra populației Republicii Moldova?”.

După cum comunică TRIBUNA, ministra, prezentă la eveniment împreună cu secretarul de stat Anatolie Mămăligă, a menționat că ambii au cîte 3 copii, contribuind astfel la natalitatea țării.

„Din păcate, potrivit datelor prezentate rezultă că din aceste 6 copii – 3 sunt plecați peste hotare”, a declarat ea.

Stela Grigoraș a spus că, Ziua Mondială a Populației este ziua cînd se poate examina situația demografică din țară.

„Trebuie să recunoaștem că nu doar la noi sunt asemenea probleme, dar situația demografică din țară este alarmantă. Dezvoltarea durabilă este importantă pentru fiecare țară și avem nevoie de politici pentru a dezvolta potențialul uman din țara noastră. Ministerul și-a asumat mai multe angajamente ambițioase, dar nu suntem unica instituție care poate contribui în acest sens”, a explicat ea.

Ministra a mai spus că, MMPSF are mai multe priorități și politici de implementare a planurilor strategice: planul de acțiuni privind securitatea demografică, planul de politici sociale și reintegrarea cetățenilor reveniți acasă de peste hotare.

Totodată, Stela Grigoraș a spus că, este important ca politicienii și factorii de decizie să conștientizeze faptul că toate familiile au nevoie de suport și de acțiuni concrete în acest sens.

TRIBUNA precizează: Potrivit Barometrului Demografic „Ce impact au avut crizele economice asupra populației Republicii Moldova?”, începînd cu anul 2007 numărul moldovenilor care au plecat peste hotare a crescut considerabil. În 2007 fiind vorba de 45-55 mii de persoane, iar în anii următori – aproximativ 30 mii de persoane, ceea ce înseamnă – 1% anual din numărul total al populației. Potrivit experților, acest număr de migranți urgentează depopularea țării.