Tăriceanu: Devine de neînțeles cum serviciile specializate se dovedesc ineficiente în prevenirea crimelor împotriva civililor nevinovați

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că devine din ce în ce mai de neînțeles cum serviciile specializate din țări cu multă experiență în domeniul luptei împotriva terorismului se dovedesc ineficiente în prevenirea și derularea crimelor împotriva civililor complet nevinovați, cum s-a întâmplat la Nisa.

„Primele mele gânduri se îndreaptă către victimele acestui atentat deosebit de sângeros și către familiile acestora, cărora le transmit condoleanțe și cărora le doresc să găsească puterea să depășească acest moment dureros. Mă văd nevoit totodată să constat cu multă îngrijorare că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, că imaginația criminală a acestor teroriști depășește orice limită și că de prea multă vreme comunicatele cancelariilor, oricât ar fi de sincere, nu pot repara ireparabilul. Devine din ce în ce mai de neînțeles cum serviciile specializate din țări cu multă experiență în domeniu se dovedesc ineficiente în prevenirea și derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovați”, susține Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES.

El adaugă faptul că întărirea numerică a forțelor care asigură paza și ordinea poate fi considerată doar o măsură complementară, pentru că este imposibilă blocarea pe teren în proporție de 100% a acestor acte teroriste, iar serviciile secrete au datoria să-și demonstreze utilitatea prin acțiuni eficiente de neutralizare la nivelul decidenților care dirijează aceste acte criminale.

Atentatul terorist de la Nisa de joi seară, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion în mulțime și a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliție, s-a soldat cu 84 de morți și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de „urgență absolută”, potrivit unui nou bilanț al guvernului, prezentat vineri dimineață. Printre răniți se numără și doi cetățeni români stabiliți în Franța.