Iohannis, absolvenților Academiei de Poliție: Vă cer toleranță zero față de faptele antisociale; aveți datoria de a fi un exemplu

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia festivității de absolvire a promoției 2016 a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, context în care le-a cerut absolvenților să aibă toleranță zero față de faptele antisociale și să fie un exemplu de conduită și de responsabilitate pentru cetățeni.

El a susținut, în mesajul transmis de consilierul prezidențial Ion Oprișor, că Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, singura care pregătește specialiști pentru departamentele operative ale Ministerului Afacerilor Interne, are un rol esențial în apărarea valorilor fundamentale ale statului de drept și un impact direct asupra vieții și securității cetățenilor.

„Drumul pe care l-ați ales impune standarde profesionale și umane, maturitate și performanță. Sunt convins că formarea din interiorul Academiei de Poliție v-a pregătit pe deplin pentru acest drum și că veți face, astfel, cinste Ministerului Afacerilor Interne și României”, a arătat șeful statului.

Iohannis a menționat că ne aflăm într-un context complicat și în continuă schimbare, în care nevoia de securitate și siguranță a cetățenilor reclamă profesionalism, promptitudine și rigoare din partea polițiștilor.

„Nu aveți o misiune deloc ușoară. Dacă privim în jurul nostru, în regiune și în Europa, constatăm o creștere a fenomenelor infracționale, a criminalității transfrontaliere, a traficului și a consumului de droguri. Fenomenul migrației, amenințarea teroristă, dar și evoluția situațiilor din domeniul urgențelor civile întregesc un tablou care impune atenție, capacitate de reacție și fermitate din partea dumneavoastră”, a afirmat șeful statului.

El a precizat că principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să stea la baza activității MAI, a componentelor sale și a fiecărui polițist.

„În consecință, vă cer toleranță zero față de faptele antisociale. Într-un stat de drept, legea nu se negociază, ea se respectă și se aplică, astfel încât cetățenii să simtă că trăiesc într-o Românie sigură”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului a indicat că este nevoie de mai multă solidaritate în societate împotriva acestor fenomene și i-a îndemnat pe absolvenții Academiei de Poliție să încurajeze o astfel de solidaritate și să-și asume fără ezitare obligațiile profesionale și civice specifice activității.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a transmis polițiștilor că au datoria morală să fie exemplu de conduită și de responsabilitate pentru cetățeni.

„Îmi pun în dumneavoastră speranța că veți contribui cu succes la stoparea și prevenirea faptelor antisociale, la creșterea siguranței persoanei și a proprietății private, precum și la reducerea violenței în societate. Vă urez ca prin loialitate și fidelitate față de țară și față de lege, prin faptele dumneavoastră și rezultatele obținute să vă bucurați de aprecierea cetățenilor acestei țări. În tot ceea ce veți face de aici înainte, în misiunile încredințate, să nu uitați că întreaga dumneavoastră activitate se desfășoară în slujba cetățenilor și a comunității, în baza respectării prevederilor Constituției și legilor țării”, a spus Iohannis.