Costume populare, ii brodate și fotografii cu frumuseți naturale ale României, la ICR Beijing

 

Fotografii cu oameni în costume populare și frumuseți naturale ale României, realizate de o asociație orădeană, alături de ii tradiționale și vase de ceramică vor fi expuse, în perioada 23 iulie – 31 august, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Beijing.

 

Potrivit site-ului ICR, fotografiile aparțin Asociației Internaționale „Euro Foto Art” din Oradea.

Expoziția „Ii tradiționale, port popular și artă populară românească” va cuprinde șase ii brodate manual din diverse regiuni ale țării, două veste bărbătești din regiunea Olteniei, zece vase de ceramică din regiunea Olteniei și fotografii cu oameni în costume tradiționale și peisaje naturale ale României.

În expoziție vor mai fi prezentate un țambal și un contrabas vechi de mici dimensiuni din România, donație făcută institutului de către rapsodul Ion Crețeanu, urmare a spectacolelor pe care le-a susținut la National Centre Performing Arts Beijing (Teatrul Mare Național din Beijing), sediul ICR Beijing și Universitatea de Studii Internaționale din Beijing, acompaniat de Taraful din Grecești.

„ICR Beijing dorește să prezinte publicului chinez o parte a tradițiilor populare românești, costumele populare fiind precum o carte de vizită a fiecărei țări. Prin forma și înfățișarea lor, ele prezintă un întreg evantai de informații despre un popor, cum ar fi îndeletnicirile de bază a celor care le purtau, adaptarea la condițiile de mediu și geografice, influențe primite în urma interacțiunii cu alte popoare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, evenimentul de la Beijing marchează încă o dată Ziua Universală a Iei, după cel organizat, în perioada 24-26 iunie 2016, la Galeria de Artă Folclorică din districtul Changning (Shanghai), o expoziție de mare succes cu ii și costume populare românești.