Producția mondială de oțel a scăzut cu 1,9% în primul semestru

Producția mondială de oțel a scăzut cu 1,9% în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza diminuării producției în Europa și America Latină, a anunțat miercuri Asociația Mondială a Oțelului (WSA), transmite AFP.

Producția totală de oțel a celor 66 de state membre WSA a scăzut la 794,8 milioane tone în perioada ianuarie-iunie 2016, în condițiile în care producția de oțel a UE a scăzut cu 6,1% în ritm anul, iar în America de Sud a scăzut cu 13,8%. Scăderi mai mici au fost înregistrate în America de Nord, minus 0,6%, și Asia, minus 1%.

În ceea ce privește luna iunie 2016, producția mondială de oțel a rămas stabilă la 136 milioane tone. În schimb, China, de departe cel mai mare producător mondial de oțel, a fost responsabilă pentru o producție de 69,5 milioane tone, în creștere cu 1,7% comparativ cu luna iunie 2015.

Aceste date vor alimenta îngrijorările cu privire la creșterea importurilor de oțel provenit din China, în condițiile în care săptămâna trecută comisarul european Jean-Claude Juncker a insistat că UE va utiliza toate mijloacele posibile pentru a-și proteja proprii producători de oțel.

China, care produce peste jumătate din oțelul mondial, este acuzată de Europa că practică o politică de dumping pe piețele mondiale și că încalcă acordurile comerciale în dauna producătorilor din alte țări. Jean-Claude Juncker, care a vizitat Beijingul săptămâna trecută, a subliniat că există o legătură directă între diminuarea supra-capacităților de producție ale Chinei în sectorul oțelului și acordarea de către UE a statutului de economie de piață pentru China.

UE, al doilea mare producător mondial de oțel, a demarat deja o anchetă asupra importurilor de oțel provenit din China în timp ce SUA au introdus recent tarife vamale împotriva Chinei. Autoritățile de la Beijing au avertizat că vor contesta aceste tarife la Organizația Mondială a Comerțului, adăugând că vrea să reducă supra-capacităților de producție și să reducă subvențiile pentru industria siderurgică. Anul trecut China a produs o cantitate de 803,8 milioane tone, cu 2,3% mai puțin decât în 2014 susține WSA.