Brexitul, ‘o sonerie uriașă de trezire pentru Europa’, consideră Renzi

Brexitul „este o înfrângere politică” pentru Europa și trebuie să reprezinte „o sonerie uriașă de trezire” pentru Uniunea Europeană care trebuie să se reformeze rapid, a declarat sâmbătă șeful guvernului italian Matteo Renzi, citat de AFP.

„Victoria Brexitului este o victorie politică a celor care voiau să iasă (din UE) și o înfrângere politică pentru Europa. Tabăra ‘leave’ (britanicii care au votat pentru ieșirea din UE) a câștigat acolo unde industria tradițională este în criză. Aceasta înseamnă că Europa trebuie să considere Brexitul drept o sonerie uriașă de trezire (pentru a se transforma în profunzime). Este inutil să se prelungească dezbaterea cu elemente birocratice. Nu vom permite Europei să devină ostatica politicii engleze”, a spus Renzi la o reuniune a formațiunii sale politice, Partidul Democrat (PD).

Italia pledează de mai multă vreme pentru o UE mai suplă și deschisă nevoilor de creștere și ale cetățenilor și mai puțin axată pe austeritate și pe respectarea normelor bugetare.

Referindu-se la summitul Italia-Franța-Germania, prevăzut pentru sfârșitul lunii august în peninsulă pentru a discuta despre Brexit, Renzi a menționat că reuniunea va avea loc pe Insula Ventotene.