Federația „Solidaritatea Sanitară”: Rezultatul discuțiilor pe tema gărzilor, cvasi-negativ în materie de drepturi

Rezultatul discuțiilor prealabile cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii este pozitiv în materie de libertăți și cvasi-negativ în materie de drepturi, se arată într-un comunicat al Federației ‘Solidaritatea Sanitară” (FSS).

Reprezentanții Federației susțin că rezultatul discuțiilor prealabile, desfășurate pe fondul protestelor FSS, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM-urile pentru gărzile suplimentare normei de bază. Orele de gardă efectuate în baza CIM-urilor suplimentare sunt considerate vechime în muncă și în specialitate.

Potrivit comunicatului, în partea de drepturi materiale, rezultatul este, până acum, negativ, singurul câștig, de natură simbolică, obținut în cadrul discuțiilor separate ale reprezentanțilorSolidaritatea Sanitară cu cei doi miniștri, înaintea întâlnirii la care au participat toate organizațiile, îl constituie sporul de noapte pentru garda obligatorie, și acela raportat însă la salariul din 2009 (asemenea tuturor sporurilor).

„Cel mai important câștig până acum îl constituie solidaritatea de care au dat dovadă medicii din România prin susținerea protestelor Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, acest moment putând fi în continuare un punct de inflexiune atât în evoluția statutului social al acestei profesii, cât și în mobilizarea acestora pentru apărarea drepturilor ce li se cuvin. Nu am obținut până acum toate drepturile legale ale medicilor care fac gărzi. Ținând însă cont de faptul că am fost doar la momentul unor discuții prealabile, la care au fost invitate și organizații care nu se aflau în proteste (una dintre ele luptând mai curând împotriva acestor drepturi), considerăm că declanșarea unor negocieri dintre Guvern și reprezentanții Federației ‘Solidaritatea Sanitară’ are șanse să rezolve cel puțin o partea semnificativă a acestor solicitări”, se arată în comunicat.

Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează că merge mai departe, invitând medicii care cred în apărarea acestor drepturi să semneze în continuare Petiția, aceasta fiind totodată o formă de împuternicire pentru negocieri.

„Suntem în continuare convinși că medicii au toate drepturile enunțate în petiție pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare, ei având libertatea să aleagă dacă semnează sau nu aceste contracte, în condițiile în care nu le sunt respectate drepturile. Dacă guvernanții vor refuza să intre în negocieri pentru acordarea acestor drepturi, vor fi responsabili pentru eventualele consecințe ale exercitării acestei libertăți fundamentale de către medici”, se mai spune în comunicat.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat la ieșirea de la discuțiile avute la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor că până luni sindicatele vor avea draftul de modificare a Ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joia viitoare acestea să facă propuneri suplimentare la ceea ce vor primi, iar până în data de 15 august documentul va fi introdus în dezbatere publică.