R.Moldova: A fost prezentat raportul privind realizarea Foii de parcurs referitoare la acțiunile prioritare

.Un număr de 74 de acțiuni din foaia de parcurs privind acțiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE au fost îndeplinite pe deplin, iar alte opt sînt în proces de realizare sau în desfășurare spre a fi realizate, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, prim-ministrul Pavel Filip, informează MOLDPRES.

”Foaia de parcurs nu este document programatic, ci unul în care ne-am asumat angajamente foarte clare în fața partenerilor de dezvoltare”, a adăugat premierul. Printre acțiunile realizate Pavel Filip a enumerat reforma justiției, a procuraturii, reformele ce vizează îmbunătățirea mediului de afaceri, asigurarea libertății presei.

Prin aceste reforme Republica Moldova a recîștigat încrederea partenerilor externi, în primul rînd din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. S-a ajuns la un acord cu FMI, ceea va conduce la deblocarea finanțării externe și stimularea investițiilor străine în Moldova. Dar, cel mai important, că am reușit să recîștigăm încrederea cetățenilor, care își pierduse încrederea în clasa politică și instituțiile statului. ”Nu prin vorbe și promisiuni, dar prin acțiuni concrete am reușit să asigurăm stabilitatea și să recîștigăm încrederea populației”, a subliniat prim-ministrul.

”Dacă nu ar fi fost susținerea majorității parlamentare nu am fi reușit să obținem aceste lucruri”, a spus Pavel Filip.

”Un  lucru bun început este pe jumătate făcut, de aceea ne propunem să continuăm în același ritm. Cu siguranță, prin ceea ce am făcut am adus stabilitate și recuperarea partenerilor externi și cetățenilor”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu. În sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului urmează să fie adoptate legile privind sistemul financiar-bancar, legea audiovizualului.

Șeful Legislativului a precizat că printre acțiunile care se află în proces de realizare sînt evaluarea Băncii Naționale a Moldovei și evaluarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.