ÎN PREGĂTIREA ZILELOR DE DUPĂ

 

Între timp, prin aerul rarefiat de canicula sahariană, mai primim câte o veste, de genul ”A murit Regina Ana”, la vârsta de 92 de ani. Dumnezeu să o odihnească și să-l țină în viață cât mai mult pe Majestatea Sa, Regele Mihai! Să-l treacă peste sută, căci a rămas singurul șef de stat în viață, din rândul celor care au gestionat al doilea Război Mondial.

Scena politică  rămâne activă, chiar dacă starea de toropeală nu ar dicta așa ceva. Cu toate acestea, încep exercițiile care cuprind: jocul de glezne, fandări, genuflexiuni, flotări, întâlnirea de cârciumă, spațiul în care ”se pune țara la cale” și alianțele politice pentru o iminentă nouă guvernare. Vox populi este umbrela ce acoperă toate celelalte înțelegeri de subteran, astfel încât acest certificat de liberă trecere să fie scos în față, după formula dacă voi doriți să se întâmple așa ceva, atunci să se întâmple, căci ”Vox populi, vox Dei”! Dacă îl mai băgăm și pe Dumnezeu în formulă, atunci avem toate actele în regulă, semnate și parafate, numai bune pentru arătat la vamă, atunci când suntem pregătiți să trecem toate vămile, până la votul cetățeanului. De fapt, acesta este punctul terminus al oricărui politician, deștept sau super de deștept (din categoria lui Gigi Becali, cel care a scris în pușcărie, la Poarta Albă, o carte ”în șapte ore”, doar pentru că el ”e deștept”!)

Panarama aceasta de om redus mintal bine de tot, dar care a prins trenul pe centură, cu camionul cu blugi adus din Turcia la momentul potrivit, dincolo de sufletul său mare cât Muntele Athos mai are, trebuie să recunoaștem, și o intuiție a naivului, cel care a reușit să-l treacă fluviul înot, chiar dacă el nu știe să înoate. Face parte din acele curiozități ale Naturii, care îți oferă spectacolul incredibilului, a leului care se joacă cu un pisoi, dar care, în tot restul timpului, vânează din toate sălbăticiunile aflate prin aria sa de interes.

O astfel de vânătoare se află pe punctul de a începe din nou. Deocamdată toți se pregătesc să plece la vânat, fără a se ști cine dintre participanți va fi leul și cine va fi pisoiul. Despre fiarele sălbatice sortite vânatului sângeros mai toate sunt pregătite să joace acest rol, evident fiecare rezervându-și o anume postură, de la victimă la sacrificat sau de la eroi la ”m-ați avut în palme, doar că aveți degetele prea răsfirate și nu ați știut cum să mă păstrați!”

Luna august din acest an este pregătită să devină luna încercărilor, tatonărilor, dar și a desăvârșirilor alianțe, necesare abordării alegerilor generale din decembrie 2016. La partide s-a sunat adunarea generală, astfel încât, liderii să fie adunați de pretutindeni, din toate  zările, din toate concediile în care s-a produs relaxarea, odihna, meditația,  evadarea din cotidian, limpezirea.

Este nevoie de o nouă abordare, de un impuls mult mai mare și mai precis, de o atitudine mult mai explicită, prin care aura de învingător să fie cât se poate de convingătoare. ”Mergi la țară, te vede țăranul care va alege din prima privire cine va fi câștigătorul, căci câștigătorul nu va fi decât acela care poate fi folosit de țăran în chip de oglindă! Să se vadă în tine, măi omule!”

O astfel de procedură poate fi îmbrăcată în cuvintele pașnice ale activistului de partid: ”Să simtă că faci parte din gândurile lui, din problemele lui, fără ca acest lucru să însemne că te va percepe ca pe o nouă problemă a sa, ci doar ca rezolvarea problemelor lui!”  A, dacă e așa, atunci să mergem la  luptă! Să mergem la luptă dreaptă, cu toate cele trei faze: ”până la brâu, până la gât, după care urmează tăierea capului!”

Oricum, de bază va fi în continuare axioma: ”Nu putem fi, noi, aleșii, altceva decât sunteți voi, alegătorii!” Așa cum, ”voi ne meritați pe noi și noi vă merităm pe voi”, ceea ce înseamnă că singura diferență, care ne poate trăda malul pe care suntem fiecare, se referă la ceea ce se întâmplă post-votare. Noi, aleșii, avem pensii fără de griji, în timp ce voi, alegătorii, nu aveți decât grijile, căci despre pensii vom putea vorbi când vom face rost de bani, căci legea ne obligă să nu angajăm plăți decât atunci când poți să indici și sursa de finanțare. Or, aceasta este marea voastră problemă: încă nu am găsit această sursă, decât, de pe surse am reușit să aflăm, nici nu o vom găsi prea repede!

Se anunță o lună intensă, densă, profundă, spectaculoasă, mai ales în interior, o lună din care va ieși o soluție! O soluție declarată, de dinaintea cunoașterii ei, ca fiind singura soluție posibilă, pe care electoratul o va vota din lipsă de altceva, așa cum a tot votat, în sfertul de veac unde cea mai credibilă poziție a fost aceea în care, același popor s-a luat cu mâinile de cap, începând cu a doua zi de după. După care a urmat următoarea încercare, următoarea încercare…

ADI CRISTI