Un barbat introduce un vot intr-o urna

AEP: 5.481 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse până luni

 

Numărul românilor din străinătate înscriși în Registrul electoral până la data de 8 august este de 5.481, a anunțat luni Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, 4.286 dintre aceștia optează pentru votul prin corespondență, iar 1.195 pentru votul în secțiile de votare.

„AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării”, precizează comunicatul.

Autoritatea Electorală Permanență precizează că va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Conform datelor instituției, cele mai multe cereri de vot prin corespondență vin din Spania — 2.045, Italia — 953. Urmează Franța — 186, Germania — 170, Marea Britanie — 131, Belgia — 117. Există și numeroase state unde doar câteva zeci de cetățeni români au optat pentru votul prin corespondență sau chiar câte un singur român.

În ceea ce privește cererile pentru organizarea de secții de votare în străinătate, cele mai multe solicitări vin tot din Spania — 467, urmată de Republica Moldova — 361 și Italia — 137.