Autoritatile internationale atentioneaza asupra infectiei umane cu Salmonella ce are ca sursa pasarile crescute in curte

 

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) atenţionează, într-un comunicat de presă, asupra riscului de infecţie cu Salmonella a cărei sursă ar putea fi păsările crescute în curte. În acest context, CDC le recomandă crescătorilor de păsări să fie mult mai atenţi şi să aibă în vedere măsuri care să prevină răspândirea infecţiei.

 

Pentru a se evita apariția unor focare de infecții umane cu Salmonella, CDC îndrumă la respectarea regulilor de igienă, cum ar fi:

 

  • Spălați-vă întotdeauna bine mâinile cu săpun și apă după atingerea păsărilor de curte vii sau dacă mergeți în zone în care trăiesc păsările
  • Nu lăsați păsările de curte vii în interiorul casei
  • Nu lăsați nesupravegheați copiii mai mici de 5 ani să se atingă de pui, rățuște sau alte păsări de curte vii

 

La om, Salmonella se manifestă clinic după 12-72 de ore de la intrarea în contact cu bacteria prin simptome precum: diaree, febră și crampe abdominale, preciează CDC. De cele mai multe ori simptomele pot persista 4-7 zile, ulterior trecând de la sine. Există însă si situații mai grave în care diareea este severă și determină un grad de deshidratare pentru care pacientul trebuie să se interneze într-o unitate medicală. Infecția cu Salmonella se poate răspândi din intestine în sânge și apoi în alte organe. Decesul în cazul infecției cu Salmonella survine în cazul netratării cu antibiotic. Expuși la această infecție sunt copiii sub 5 ani, adulții cu vârsta peste 65 de ani, dar și persoanele imuno-compromise – cum ar fi persoanele care iau medicație imuno-supresoare sau care urmează un tratament de chimioterapie sau radioterapie cu indicație oncologică.

CDC a raportat prezența în America a opt focare de infecții umane cu Salmonella care au fost legate de efectivele de păsări de curte. Astfel, în perioada 4 ianuarie 2016- 25 iunie 2016 au fost înregistrate peste 611 de persoane infectate cu Salmonella umană în 45 de state. De asemenea, potrivit datelor CDC au fost internate 138 de persoane cu această infecție, iar o persoană a decedat –cauza nefiind însă infecția cu Salmonella. Potrivit raportului CDC, 195 de persoane bolnave au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.