ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, a început joi la Sighișoara

 

ProEtnica 2016, cel mai mare festival interetnic din România, care reunește reprezentanți ai tuturor minorităților recunoscute din țară, a început joi la Sighișoara, în prezența unui număr impresionant de participanți, fiind pentru prima oară în cele 14 ediții organizate până acum când evenimentul are loc sub patronajul Președinției României.

Manifestarea, care are loc în perioada 18 — 21 august, este organizată de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, partenerii principali fiind Consiliul Județean Mureș, precum și Instituția Prefectului Județul Mureș. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și municipiul Sighișoara și beneficiază de sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Mureș, partener al evenimentului.

De asemenea, evenimentul se bucură de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București și de cel al Departamentului pentru Relații Interetnice, a precizat Volker Reiter, organizatorul festivalului, director al Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara.

„ProEtnica este cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa. România este un model pentru protecția minorităților naționale. (…) Prin întreaga sa paletă de acțiuni, ediția a 14-a ProEtnica va contribui la promovarea interculturală și la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democrată”, a subliniat Volker Reiter.

Primarul Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a subliniat faptul că cetatea pare să reprezinte locul ideal pentru o astfel de manifestare. „Ne bucurăm că am reușit, împreună cu dl director Volker, să organizăm cea de-a 14-a ediție a acestui festival. Sperăm în continuarea acestei tradiții și pe viitor”, a spus edilul.

Mesajul Președinției României a fost adresat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, care a înmânat organizatorilor din partea șefului statului diploma care atestă Înaltul patronaj pentru ProEtnica 2016.

„Pentru mine este o mare plăcere, dar este în același timp o responsabilitate și onoare pentru dvs. pentru a primi acest titlu, care nu numai că onorează o bună organizare și o calitate a manifestării culturale, dar vrea să spună că președintele României apreciază în cel mai înalt grad faptul că dvs. și ProEtnica fructificați una din marile valori ale țării noastre — diversitatea culturală, dialogul interetnic. Este nu doar o valoare, devine din ce în ce mai mult o resursă. Președintele României a spus în câteva rânduri că diversitatea culturală, diversitatea etnică, diversitatea religioasă, departe de a fi o problemă în spațiul țării noastre, sunt o bogăție, un tezaur și am putea spune că încep să devină din ce în ce mai mult o resursă. Dvs. faceți ca această resursă să ajungă la cei care trebuie să o cunoască și să o valorizeze”, a arătat consilierul prezidențial.

Irina Cajal, reprezentant al Ministerului Culturii, a subliniat importanța evenimentului pentru minoritățile din țara noastră.

„Acest festival este deja o tradiție valoroasă în peisajul românesc, reprezentând un minunat exemplu de prezentare și cunoaștere a interelementelor culturale, de punere în valoare, de dezvoltare în viitor a tradițiilor populare a artei și vieții spirituale ale tuturor cetățenilor care locuiesc pe teritoriul țării noastre, un adevărat dialog cultural interetnic. Apreciez și vreau să le mulțumesc conducerilor și membrilor uniunilor, asociaților și partidelor minorităților naționale din România care, din primul moment, înțelegând importanța acestui eveniment au fost de acord și au sprijinit permanent realizarea lui. Fără această cooperare, festivalul nu s-ar fi putut niciodată organiza”, a spus subsecretarul de stat în Ministerul Culturii Irina Cajal.

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a dorit la rândul său să arate faptul că evenimentul este cel mai mare de acest gen din Europa.

„Sunt un adept al multiculturalismului. Pentru cei care nu știu, m-am născut, am crescut, locuiesc și am muncit cea mai mare parte a carierei în Sighișoara și cred că Sighișoara este locul cel mai bun în care un astfel de eveniment se putea desfășura, pentru că aici am trăit și trăim în continuare în cele mai bune relații de colaborare, care pleacă în primul rând de la respectul reciproc. Instituția Prefectului a sprijinit an de an această platformă, o va face în continuare, pentru că doar întâlnindu-ne — și aici se întâlnesc peste 20 de minorități — , doar cunoscându-ne ne putem respecta reciproc. Toți cei care sunt în aceste zile oaspeții Sighișoarei se vor transforma în solii Sighișoarei, în soli ai județului Mureș, în soli ai României”, a spus prefectul Mureș.

Programul manifestării reunește momente de exprimare culturală ale organizațiilor minorităților naționale și ale altor organizații etno-culturale în următoarele domenii: arta spectacolului — cu 62 de manifestări pe scena din Piața Cetății; în locațiile Piața Muzeului și strada Muzeului vor putea fi găsite 11 standuri meșteșugărești și de prezentare ale comunităților etnice; în Sala mică a Primăriei Municipiului Sighișoara vor fi susținute opt prelegeri, conferințe și mese rotunde despre etnii și conviețuire interculturală și interreligioasă, iar la Centrul Național de Informare Turistică (Sala Sander) — șase artiști reprezentanți ai minorităților naționale realizează o expoziție de artă contemporană.

Ca o noutate, în programul ediției de anul acesta a fost inclusă secțiunea de film, care cuprinde trei documentare ce vor dezbate diferite teme (tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minorităților etc.), o secțiune de workshop care include 5 activități oferite de organizațiile minorităților naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții), precum și șase parade ale diversității etno-culturale.

Cele 20 de minorități naționale sunt prezente la ProEtnica 2016 — Festival Intercultural Sighișoara cu peste 600 de participanți.

Serile festivalului ProEtnica se vor încheia cu o serie de concerte, susținute pe scena din Piața Cetății, de către formații și interpreți apreciați atât în țară, cât și în străinătate: Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, precum și o seară de muzică folk cu Dinu Olărașu, Puiu Ivanițchi și Mircea Vintilă.

Agenția Națională AGERPRES este partener media al acestui eveniment.