Alina Gorghiu: Raportul FMI arată o problemă de sistem care ține de însăși filosofia de lucru a ANAF

Copreședintele PNL Alina Gorghiu susține că din raportul întocmit de Fondul Monetar Internațional (FMI) reiese existența unei probleme de sistem în cazul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), ce ține atât de mentalitatea inspectorilor care îi verifică pe contribuabilii mari, cât și de suprareglementarea procedurală.

„Am citit în ultimele zile știrile despre raportul FMI despre cum se desfășoară, printre altele, controalele ANAF în cazul contribuabililor mari. Rezultatele studiului arată o problemă de sistem care ține de însăși filosofia de lucru a acestei instituții, de mentalitatea inspectorilor și de suprareglementarea procedurală. Oamenii de afaceri se plâng de ani de zile că sunt hărțuiți și forțați să accepte un sistem care nu doar că nu îi motivează, ci din contră, îi abuzează”, a scris Gorghiu, luni, pe Facebook.

Potrivit acesteia, concluziile raportului FMI sunt „clare, independente și nepartinice”, impunându-se regândirea întregului sistem.

„Când un expert îți spune că faci controale după ureche, având drept criteriu data ultimei verificări sau o cerere din partea Curții de Conturi, când inspectorii tăi stau o jumătate de an la acea inspecție de frică să nu fie ei sancționați pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau când eficiența acelor verificări este de doar 10%, poate că ar trebui să se revadă modul în care statul în acest caz răspunde rolului său. Altfel spus, punct și de la capăt. Nu cârpit, nu peticit”, precizează liderul PNL.

Alina Gorghiu adaugă că Raportul întocmit de FMI subliniază foarte clar faptul că ‘resursele de control irosite pe inspecții neproductive sunt enorme’.

„La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare un nou regulament de funcționare a ANAF pe care de curiozitate am intrat să mă uit. Dacă îl coroborăm cu informațiile din raportul FMI (pe care vă invit să îl citiți) am o singură concluzie: formalism fără fond sau pierdere de timp”, mai spune aceasta.

Ea a anunțat că PNL va lansa în dezbatere publică o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, care sunt cuprinse și în programul de guvernare asumat.

„PNL a sprijinit mereu mediul privat și în noul Program de Guvernare propune o serie de măsuri concrete (vom lansa în curând o dezbatere pe acest subiect). Când contribuțiile sociale sunt cele mai importante resurse pentru politica socială cu 8,2% din PIB sau 24,7% din veniturile statului român, dar impozitul pe profit ocupă un loc marginal în ierarhia veniturilor statului de doar 2% anul trecut sau 5,9% din sumele colectate, în timp ce impozitul pe salarii este un venit aproape dublu în visteria statului, atunci e clar că avem o singură cale de urmat: sprijinirea mediului de afaceri”, arată Gorghiu.

Direcția Mari Contribuabili din cadrul ANAF nu reușește să își atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate și cele încasate, din cauza faptului că risipește resurse pe activități care aduc puțini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituții, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din „Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili”, întocmit de FMI.