15 intrebari pentru medicul dumneavoastra

O vizita la medic nu ar trebui sa se incheie cu intrebari vizavi de diagnostic sau tratamentul primit, la care sa nu aveti raspunsul. Pentru ca timpul unei consultatii este scurt, asigurati-va, cand mergeti la control, ca profitati la maximum de acesta.

Vi s-a intamplat sa mergeti la medic si sa realizati dupa ce ati plecat ca nu ati apucat sa-l intrebati tot ce voiati? Ei bine, solutia este simpla. Data viitoare, faceti-va o lista cu tot ce va intereseaza. Astfel, fiecare intrebare veti primi un raspuns. Facem, la randul nostru, o trecere in revista a principalelor aspecte pe care ar trebui sa le lamuriti inainte de a parasi cabinetul medicului, mai ales daca va trebui sa incepeti un nou tratament. Iata care sunt:

  1. Care este numele medicamentului prescris?

Ar trebui sa stiti numele tuturor medicamentelor pe care le luati (cu sau fara prescriptie medicala). Din moment ce este posibil sa primiti tratament de la mai multi medici, trebuie sa-i informati pe toti ce alte medicamente sau suplimente luati. Acest lucru va asigura ca medicatia primita va va imbunatati starea de sanatate.

  1. Cum actioneaza medicamentul?

Ar trebui sa stiti de ce medicul v-a prescris un anumit medicament. Doctorul trebuie sa va spuna numele afectiunii de care suferiti si de ce aveti nevoie de medicamente.

  1. Cum si cand trebuie sa iau tratamentul?

Chiar daca gasiti indicatii si pe ambalajul medicamentelor, este bine ca informatiile despre cat si cum trebuie luata medicatia sa le obtineti de la medic. Acesta adapteaza tratamentul la nevoile si rutina dumneavoastra zilnice.

  1. Cat dureaza tratamentul?

Asigurati-va ca ati inteles, clar, cat timp trebuie sa luati medicatia si daca trebuie repetata. In cazul bolilor cronice, tratamentul poate dura cativa ani sau chiar toata viata.

  1. Daca ma simt mai bine, pot opri tratamentul?

Nu opriti medicatia inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra! De exemplu, daca sunteti tratat pentru o infectie a gatului, este important sa luati antibiotice 10 zile, chiar daca s-ar putea sa va simtiti mai bine dupa 24 sau 48 de ore de tratament. Oprirea medicatiei prea devreme poate provoca un episod acut al infectiei sau poate duce la alte complicatii.

  1. Pot avea reactii alergice?

Intrebati-va medicul daca exista ceva in istoricul medical ce poate predispune la o reactie alergica la noua medicatie. De exemplu, persoanele care sufera de astm pot fi mai susceptibile de a avea o reactie alergica la anumite medicamente.

  1. Ce conduita trebuie sa am pe parcursul tratamentului?

Anumite alimente si alcoolul pot interactiona cu medicamentele. De exemplu, sucul de grepfrutinteractioneaza cu medicamente folosite pentru a trata nivelul ridicat al colesterolului.

  1. Pot lua acest medicament impreuna cu altele?

Anumite medicamente pot interactiona intre ele si pot provoca reactii adverse. De aceea, este important sa va informati medicul despre toate medicamentele si suplimentele pe care le luati.

  1. Ce efecte secundare pot aparea?

Toate medicamentele pot provoca reactii adverse, dar acestea nu sunt intotdeauna grave. Medicul poate anticipa aceste reactii adverse si va poate spune ce este de facut. Daca prezentati reactii adverse inexplicabile, adresati-va medicului, dar nu intrerupeti medicatia inainte de a discuta cu el. Daca credeti ca aveti o reactie adversa grava, care prezinta un pericol imediat pentru sanatatea dumneavoastra, sunati la 112.

  1. Exista un medicament generic pentru cel prescris?

Medicamentele generice sunt adesea mai putin costisitoare decat omoloagele lor inovatoare. Medicul va poate spune daca exista o astfel de versiune si daca este sigur sa faceti schimbarea.

  1. Ce trebuie sa fac daca am omis o doza?

Decizia de a lua doza omisa depinde de medicament. Ar trebui sa stiti raspunsul la aceasta intrebare inainte de a incepe medicatia.

  1. Pot lua medicamentul daca sunt insarcinata sau alaptez?

Daca sunteti gravida sau alaptati, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament sau supliment. Anumite medicamente pot provoca malformatii congenitale daca sunt luate in perioada de inceput a sarcinii. De asemenea, unele medicamente trec in laptele matern.

  1. In cat timp ar trebui sa observ efectele medicatiei?

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea insomniei, pot actiona in mai putin de o ora. In cazul altora, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea depresiei, poate dura pana la doua saptamani inainte de a observa orice reactie.

  1. Sunt necesare investigatii pe parcursul tratamentului?

Anumite medicatii implica efectuarea unor analize de sange, la un interval de timp regulat, pentru a vedea daca nivelul medicamentului respectiv, in sange, este la o concentratie sigura pentru organism.

  1. Beneficiile medicamentului prescris depasesc riscurile acestuia?

Intotdeauna trebuie sa purtati aceasta discutie cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe un tratament nou. Daca aveti o raceala comuna, cel mai probabil, nu veti dori sa luati un medicament cu efecte secundare potential grave. Dar, daca aveti o afectiune cronica cu complicatii potential grave, atunci, cel mai probabil, veti fi de acord cu un tratament care poate ajuta la prevenirea acestora. De exemplu, medicul poate prescrie injectii cu insulina daca aveti diabet zaharat, cu toate ca acest preparat injectabil v-ar putea scadea periculos de mult nivelul zaharului din sange.

Elena Coroianu

Sursa: verywell.com