Festivalul de film de la Veneția, o vitrină de prezentare înaintea decernării premiilor Oscar

Festivalul de Film de la Veneția, care în acest an a selectat șase filme americane pentru concursul oficial, este o vitrină de prezentare cinematografică înainte de acordarea premiilor Oscar, a declarat pentru agenția France Presse (AFP) directorul său Alberto Barbera.

Acesta este obiectivul pe care Barbera l-a stabilit în urmă cu cinci ani, la începutul mandatului său, și anume, încercarea de a reda festivalului de la Veneția poziția pe care a ocupat-o întotdeauna la nivel internațional, a amintit criticul italian de film.

Actuala ediție a celui mai vechi festival de film din lume, care se încheie sâmbătă, a fost deschisă de filmul muzical „La La Land” al tânărului și promițătorului regizor american Damien Chazelle. Filmul, în care au roluri Emma Stone și Ryan Gosling, a încântat critica și se plasează printre favoritele la palmaresul din acest an, notează AFP.

 

Pentru americani, festivalul de la Veneția a devenit locul unde începe cursa pentru premiile Oscar, spune directorul Mostra, al cărui mandat a fost prelungit pentru încă patru ani.

Și acest obiectiv a fost realizat „cu ani de investiții, de muncă și cu un pic de șansă”, a adăugat el. Președintele juriului din acest an este britanicul Sam Mendes, al cărui prim film, „American Beauty” (1999), a primit premiul Oscar pentru regie.

„Faptul că, în ultimii trei ani, trei filme prezentate la Veneția au câștigat premii Oscar ne-a sprijinit în mod natural foarte mult”, recunoaște Alberto Barbera.

Hollywood-ul este, de asemenea, reprezentat anul acesta de filmul „Nocturn Animals”, al doilea din cariera designerului texan Tom Ford, precum și de povestea de dragoste și canibalism „The Bad Batch” realizată de Ana Lily Amirpour.

De asemenea, au mai fost prezentate un documentar despre originea lumii, al regizorului Terrence Malick, un film despre un copil supraviețuitor al unui naufragiu „The Light Between Oceans” de Derek Cianfrance și „Arrival”, o istorie science-fiction realizată de canadianul Denis Villeneuve.

Miercuri va fi prezentat mult așteptatul film „Jackie” al chilianului Pablo Larrain, despre biografia lui Jackie Kennedy, o producție americană candidată la Oscaruri, în care joacă actrița Natalie Portman.

Starurile anglo-saxone nu au călcat în acest an pe covorul roșu de la Lido din Veneția, unde are loc în mod tradițional acest festival, remarcă AFP.

Au putut fi văzuți la această ediție a festivalului cuplul Michael Fassbender și Alicia Vikander, Mel Gibson, Jude Law, James Franco, Robert Duvall, Sam Shepard, Selena Gomez și Jake Gyllenhaal.

Cinematografia latinoamericană este bine reprezentată după ce figurase în palmares anul trecut.

„Se întâmplă ce ne-am planificat. În întreaga regiune se inovează, există dinamism, investiții în cantitate și se întâmplă și investiții în calitate”, a spus Barbera.

Festivalul de Film de la Veneția din acest an este mai intimist și mai puțin ancorat în actualitate decât la ediția precedentă, potrivit directorului acestuia.

„Nu este atât de rău, pentru că filmul nu este televiziune, nici actualitate sau reportaj. Cinematografia este reflecția asupra problemelor de fond, prin care putem înțelege mai bine prezentul și care, de asemenea, servește oferirii de instrumente conceptuale, intelectuale și culturale pentru a face față mai bine realității cotidiene, la fel de dramatice precum acelea pe care noi le trăim”, a explicat Alberto Barbera, citat de AFP.