Bucharest Art Film Festival, deschis la ICR cu un film despre Brâncuși

Producția de film mut „Brâncuși Filme” a fost prezentată joi seară, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, la gala de deschidere a Bucharest Art Film Festival – BAFF, găzduită de Institutul Cultural Român.

Imaginile de arhivă, care ni-l înfățișează pe Brâncuși în atelierul de la Paris, lucrând — în lemn, piatră, sau marmură — ori aranjându-și lucrările, au fost acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian.

Secretarul general adjunct al ICR, Cristina Liberis, a afirmat cu acest prilej că evenimentul, la organizarea căruia ICR este partener, are ca prim scop cunoașterea moștenirii lăsate de Constantin Brâncuși, dar și cunoașterea formelor artistice exprimate prin film, promovarea creației naționale.

„Această primă ediție îl aduce pe Constantin Brâncuși în București și sperăm ca următoarele ediții să cuprindă mai multe realizări cinematografice cu care să ne putem duce și la Târgu Jiu”, a mai spus Cristina Liberis.

La rândul său, Costel Mihalache a apreciat că această primă ediție își propune să vorbească, din altă perspectivă, timp de patru zile, despre „cel mai mediatizat personaj al culturii române la această oră” — Constantin Brâncuși. „Adică să vorbim și altfel decât despre bani de Brâncuși, să încercăm să-l înțelegem, să-l cunoaștem, să-l demitizăm, adică să aruncăm desenele false despre el care umplu internetul și media”, a adăugat Mihalache.

Dezbateri, proiecții și o expoziție dedicată cunoscătorilor, iubitorilor și amatorilor fenomenului cinematografic sunt programate în cadrul Festivalului de film de(spre) artă — Bucharest Art Film Festival, care va avea loc de joi până duminică la Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român,

Festivalul va continua la Cinema Muzeul Țăranului — Sala Horia Bernea cu proiecții de film dedicate lui Constantin Brâncuși, filme în premieră în România, dar și cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice și de cercetare.

Vineri, în cea de a doua zi a evenimentului este programată dezbaterea „Arta publicitară: campaniile și endorserii de cultură” sau „Oamenii de cultură în arta publicitară”, urmată de trei proiecții de film: „Brâncuși sau școala de a privi”, regia Jean Pradinas, scenariul Marin Sorescu (1972), „Coloana sau lecția despre infinit”, regia Laurențiu Damian (2002) și „În căutarea tatălui pierdut”, în regia lui Ionuț Teianu.

Ziua de sâmbătă debutează cu dezbaterea „Arta de a ne iubi patrimoniul”, după care este programată o nouă serie de filme: „Sculpture: Brancusi” (2013), în regia lui Alain Fleischer, „Sculpture: Bourdelle” (regia Jean Baptiste Mathieu, 2013), „Tony Cragg on Constantin Brancusi” (regia Cristopher Swayne, 1992) și „Cumințenia Pământului” o creație cinematografică a lui Manase Radnev și Constantin Chelba (1991).

În ultima zi va avea loc seminarul „Brâncuși pentru începători”, unde criticul de artă Pavel Șușară va ține o lecție introductivă în opera și viața artistului național. Ultima serie de proiecții va cuprinde producția lui Alexandru Maftei — „La un pas de eternitate” (2016), urmată de producția lui Cornel Mihalache — „Brâncuși” (1996) și filmul francez „Regele Rodin” (regia Alain Fleischer, 2013).

În festival, artista Alina Gurguță va prezenta o expoziție de costum, inspirată de operele lui Brâncuși.

Evenimentul este organizat de Docuart și ICR, fiind cofinanțat de Uniunea Națională a Cineaștilor și având partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.