Corina Crețu sugerează ca un proces în cazul proiectelor cu finanțare europeană să nu dureze mai mult de șase luni

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a propus în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în această săptămână, la Bruxelles, cu primarul general, Gabriela Firea, o amendare a legislației, astfel încât în cazul proiectelor cu finanțare europeană un proces să nu dureze mai mult de șase luni.

„Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu despre care s-a discutat este stația de epurare Glina, cu finanțare în valoare de 200 milioane de euro, proiect blocat însă în instanță din cauza contestării licitației. Corina Crețu a fost de părere că trebuie luată urgent o decizie în acest caz, în sensul continuării acestui proiect sau reluării de la zero a întregii proceduri. Comisarul european a propus de asemenea o amendare a legislației în sensul ca un proces în cazul proiectelor cu finanțare europeană să nu dureze mai mult de șase luni”, a informat biroul de presă al Primăriei Capitalei, duminică, prin intermediul unui comunicat.

Comisarul european a subliniat că în perioada 2014-2020, Bucureștiul are alocate fonduri de aproximativ 2,3 milioane de euro și a încurajat o coordonare eficientă între autoritățile centrale din România, oferind totodată sprijinul său, dar și al echipei de specialiști europeni, pentru proiectele aflate în desfășurare dar și pentru ideile noi.

Primarul general a precizat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, urmând să fie discutat inclusiv proiectul unui incinerator pentru deșeuri.

„În acest moment, echipa de la PMB pregătește Masterplanul pentru Capitală, iar proiectul unui incinerator e parte din acesta. Ne gândim și la colectarea selectivă, însă incineratorul rezolvă tratarea deșeurilor și produce energie”, a declarat Gabriela Firea.

În ce privește proiectul străpungerea Ciurel-A1, Gabriela Firea a precizat că acesta se afla în execuție, însă e nevoie de revizuirea proiectului tehnic, deoarece primăriile de sector au dat avize de construcție în zona lucrărilor, din cauza faptului că nu s-a realizat PUZ-ul.

„Primarul General a susținut acest proiect, vital pentru fluidizarea traficului din zona A1-A2 și a spus că în această lună se va realiza PUZ-ul, pentru a putea începe procedura de expropriere”, a informat PMB.

Alte proiecte menționate de Gabriela Firea la întâlnirea de la Comisia Europeană au fost extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare în zonele Ghidiceni, Oltenița, Cheile Turzii, Henri Coandă (proiect finanțat cu fonduri europene de 100 milioane de euro), reabilitarea și modernizarea Pieței Unirii (proiect care face parte din regularizarea Dâmboviței), dar și reabilitarea și modernizarea Pieței Victoriei.

„Modernizarea Centurii Capitalei dar și necesitatea dezvoltării proiectelor pentru viitoarele Linii de metrou 5 și 6, care vor lega cartierul Drumul Taberei de zona Eroilor și respectiv Otopeniul de Capitală, au fost alte două subiecte dezbătute în cadrul întrevederii de la Bruxelles, ambii oficiali convenind ca instituțiile implicate în derularea acestora trebuie să ia măsuri pentru accelerarea lucrărilor”, a precizat PMB.

De asemenea, edilul Capitalei a venit și cu propuneri de noi proiecte care ar putea fi finanțate cu fonduri europene: spitalul regional; locuințe pentru tineri și locuințe sociale; Institutul de cercetare de la Măgurele și București — port la Dunăre.