Actori din R. Moldova şi România vor participa la cea de-a II-a ediţie a Reuniunii teatrelor naţionale

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău îşi va deschide cea de a 95-a stagiune cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 13-21 septembrie. La reuniune vor participa 9 teatre din R. Moldova şi România, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii din Republica Moldova, Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc astăzi la Chişinău, ministrul Culturii, Monica Babuc a menţionat că cea de-a II-a reuniune a teatrelor naţionale este un eveniment de excepţie în viaţa culturală a ţării, la care vor fi prezentate producţii teatrale recente, accentul fiind pus pe calitate, inedit, creativitate şi exemplară rostire a limbii române.

Potrivit oficialului, în afară de reprezentaţiile celor cinci teatre din România,  publicul chişinăuian va avea posibilitatea să vizioneze spectacolul „Mimoza” de Pierre Chesnot în regia lui Gheorghe Mîndru, prezentat de Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul, spectacolul „Angajare de clovn” (de Matei Vişniec, regia Alexandru Grecu) al Teatrului Naţional „Satiricus  I. L. Caragiale”, spectacolul  „Casa Mare” de Ion Druţă, în regia lui Alexandru Cozub al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” ş.a.

Directorul Naţionalului din Chişinău, Petru Hadârcă a subliniat că o secţiune aparte a evenimentului o constituie audiţiile publice ale spectacolelor de teatru-document, realizate de Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti, care vor avea loc zilnic, începînd cu ora 14.00.  În acelaşi timp, în fiecare zi, la ora 11.00, vor fi organizate  discuţii ale spectacolelor prezentate, la care vor participa critici de teatru,  dramaturgi, jurnalişti,  studenţi ai facultăţilor de profil ș.a.

Secretarul literar al teatrului, Larisa Turea a accentuat că un loc aparte pe agenda reuniunii îl ocupă conferinţa „Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan”,  organizată de Secţia Naţională a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Uniunii Scriitorilor din Moldova, UNITEM şi AMTAP.  În cadrul conferinţei va avea loc prezentarea celor două volume  antologice „O cronică a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău – o istorie de 95 de ani”.

Cele nouă teatre participante la eveniment vor intra în posesia trofeului Reuniunii, confecţionat de sculptorul Ion Zderciuc.

Prima ediție a Reuniunii teatrelor naționale românești a avut loc la Chișinău, în 2015.