Vasile Dîncu despre fotografia în care apare Hans Klemm: Mai degrabă un accident decât o atitudine

Vicepremierul Vasile Dîncu cataloghează drept „un accident” faptul că ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a apărut într-o fotografie în care se vede și steagul secuiesc, menționând că a fost vorba, mai degrabă, despre „o politețe exagerată” a diplomatului american.

„Ca ardelean aș fi foarte vehement în fața unui asemenea gest. Ca politician, însă, cred că trebuie să privim acest gest într-un complex de factori. (…) Cred că Parteneriatul cu Statele Unite, așa cum a spus și domnul Hans Klemm, este destul de puternic acum sau din ce în ce mai puternic. Am avut și eu discuții cu ambasadorul american de multe ori, am discutat despre investițiile viitoare aericane în România, despre faptul că prezența americană va fi tot mai consistentă în România, inclusiv prezența de susținere a României pe plan internațional. Deci, din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare. Pe de altă parte, ceea ce face domnul Hans Klemm acum, umblând prin comunitățile locale, prin comunitățile minoritare sau majoritare este un lucru foarte bun pentru că va cunoaște mai bine România” a declarat vicepremierul, miercuri, la Realitatea Tv.

El a catalogat gestul ambasadorului drept „o politețe exagerată”.

„Eu cred că acest gest, sigur că domnia sa îl va explica probabil mai bine, a fost în primul rând o dovadă de naivitate, o mică naivitate, o politețe exagerată. Probabil că domnul Hans Klemm nu cunoaște în detaliu sensibilitățile noastre”, a adăugat Dîncu.

El a menționat, în acest context, că românii sunt „ireproșabili” în ceea ce privește politica minorităților.

„Eu am rămas stupefiat când am văzut această poză. M-am tot gândit dacă nu cumva este un Photoshop în spatele acestui lucru, dacă nu este vreun artist photoshopist în acest lucru”, a mai afirmat demnitarul.

Potrivit vicepremierului, ambasadorul american nu și-a dat seama de semnificația gestului, Dîncu subliniind că a fost „mai degrabă un accident decât o atitudine”.

Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe pagina sa de socializare o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA în România, și de alți reprezentanți locali, ținând în mână steagul ținutului secuiesc.

Ulterior, Hans Klemm a declarat, la Craiova, că singurele două steaguri importante pentru el, ca diplomat, sunt cel al SUA și cel al României, și că a acceptat să se fotografieze cu steagul secuiesc „din politețe”.

„Așadar sunt mândru să fiu ambasador în acest moment. Misiunea mea este să consolidez și mai mult acest parteneriat strategic și relațiile dintre cele două țări. Ca parte a acestor eforturi călătoresc prin întreaga țară. Așa cum astăzi mă aflu la Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în județul Harghita. Iar unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit ieri, în județul Covasna, mi-au cerut să fac fotografie împreună cu ei. Vă asigur că, în calitate de ambasador al Statelor Unite în România, singurele două steaguri importante pentru mine sunt cele două pe care le vedeți în spate (n.r — steagul României și cel al SUA)”, a afirmat ambasadorul SUA.