Arafat: Diversificarea misiunilor din ultimii 26 de ani i-a făcut pe pompieri și mai implicați în comunitate

Atribuțiile pompierilor s-au modificat mult, iar misiunile acestora s-au diversificat în ultimii 26 de ani, ceea ce îi face mai implicați în comunitate, a declarat duminică, la Suceava, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

”În anii ’90 pompierii mergeau la incendii, cel mult la inundații, la cutremure. Acum, pompierii merg absolut la orice situație de urgență — prim ajutor, descarcerare, scafandri. Diversificarea misiunilor i-a făcut și mai implicați în comunitate”, a spus Arafat.

El a susținut că dotarea pompierilor este pe măsura diversificării misiunilor și activităților, menționând în acest sens achizițiile de mașini noi și tehnică pentru unitățile din întreaga țară.

”În acest an, IGSU a semnat pentru 25 de milioane de euro și urmează să semneze pentru încă 35 milioane euro numai pentru dotare. Anul trecut și începutul acestui an ne-am concentrat pe partea de inundații și comunicații. Începând cu anul acesta și anul viitor va fi pe partea de căutare — salvare urbană, care include intervenția la cutremure și la alte situații de căutare — salvare”, a arătat Arafat.

Raed Arafat a fost prezent duminică la ceremonia de primire a drapelului de luptă de către ISU Suceava, fiind însoțit de șeful IGSU, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică.

”Drapelul de luptă pentru o unitate militară este simbolul existenței ei, (…) este o recunoaștere pentru unitatea respectivă. Se spune că, dacă o unitate pierde drapelul ea imediat se desființează. Semnificația pentru pompieri este foarte importantă, pentru că ei nu sunt în așteptare (…). Dușmanul pompierilor nu este o altă armată. Ei se luptă cu timpul, se luptă cu minutele și cu secundele ca să salveze vieți”, a spus Arafat.