Francois Hollande: Statele UE nu vor fi ultimele în ratificarea Acordului de la Paris privind clima

”Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt aproape să ratifice cât mai repede posibil acordul de la Paris privind schimbările climatice” și ”nu vom fi ultimii în cadrul acestui proces de ratificare”, a dat asigurări vineri la Bratislava președintele francez Francois Hollande, la finalul summit-ului celor 27 privind viitorul UE, relatează agenția France Presse.

”Este esențial ca Europa să rămână într-o poziție de frunte”, indică o sursă diplomatică europeană citată de AFP.

La începutul lunii septembrie, cu puțin înainte de summit-ul G20 din China, cele două state principale poluante ale planetei China și SUA au ratificat acordul de la Paris.

Potrivit site-ului de internet al Convenției-cadru a Națiunilor Unite pentru schimbările climatice (UNFCCC) la data de 15 septembrie un număr de 27 de state au ratificat acordul, reprezentând 39% din emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei.

UE a depus angajamentele sale de reducere a emisiilor la Națiunile Unite asemenea unei entități unice, arată o sursă apropiată de Comisia Europeană, conform AFP.

Ratificarea de către UE a Acordului de la Paris reprezintă puțin peste 12% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, iar o astfel de reușită ar ajuta la sigilarea virtuală a ratificării acordului. Pentru Uniunea Europeană ratificarea acestui acord internațional presupune ca reușita să fie atât la nivelul Uniunii ca entitate dar și la nivelul fiecărui stat membru, ceea ce ar putea dura ținând cont de legislația fiecărui stat membru în ce privește procesul de ratificare al acestui acord. Până în prezent, doar Franța, Ungaria și Austria au finalizat procedura de ratificare, menționează AFP.