Șuteu: S-au strâns cel puțin 900.000 de euro pentru ‘Cumințenia Pământului’

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat marți că la subscripția publică pentru achiziționarea lucrării „Cumințenia Pământului” s-au strâns cel puțin 900.000 de euro, arătând că în acest caz va fi găsită o soluție inteligentă.

„Sunt cel puțin 900.000 (n.r. — de euro) pentru că a venit în sfârșit donația de la vânzarea tabloului lui Adrian Ghenie de la galeria din Paris. (…) Vom reanunța o sumă în curând. După 20 septembrie vom discuta cum vedem continuarea legată de subscripția publică. (…) O soluție inteligentă și în spiritul campaniei va fi găsită, pentru că această campanie a dovedit că participare există. Eu nu sunt deloc un avocat al faptului că atâția bani cât s-au strâns asta este cel mai important, nu, eu sunt un avocat al ideii că această campanie a dezvoltat și lansat în spațiul public cu totul și cu totul alte teme legate de modul în care vedem participarea cetățeanului la actul cultural. Poate că a fost și o lansare de sumă extrem de ambițioasă”, a spus Șuteu, la Digi 24.

Ea a arătat că susține existența unui fond al statului pentru achiziția de opere de artă.

„Cred că existența unui fond de achiziție al statului dedicat artelor vizuale și posibilitatea de a încuraja donația și participarea cu sume importante la actul de cultură cere și alte instrumente. Pentru a determina ca un privat să participe la actul de cultură poate că ar trebui lucrat la o lege a mecenatului diferită, pentru a încuraja bogații (…) să fie interesați să doneze bani care le-ar fi deduși din taxe”, a afirmat ministrul Culturii.

Șuteu a precizat că un astfel de proiect se află printre prioritățile sale, ca de altfel și transparentizarea proceselor „greoaie” din Ministerul Culturii, precum avizele pentru patrimoniu.