Premii Festivalul Poetilor din Balcani

 

În perioada 23-24 septembrie 2016 la Brăila a avut loc Festivalul Poeților din Balcani, România – Turcia, ediția a X-a. Festivalul s-a întins pe durata unui deceniu, debutând cu prima ediţie în 2007. Scopul manifestării este de a iniţia un dialog intercultural între literaturile balcanice, invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare. 
Evenimentul s-a desfășurat la Sala „Fănuș Neagu” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” și s-a bucurat de prezența unui public numeros.

A moderat Dragoş Adrian NEAGU, directorul instituției gazdă. Alături de oaspeţii turci Firdevs BUYUYKATES și Hasan OZTURK au participat poeți din țară și de la cenaclurile brăilene.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți membrii Comunității Turce din Galați și reprezentanți ai Consulatului turc de la București. Pe parcursul celor două zile de festival au avut loc lansări de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale, dezbateri cu referiri speciale la literatura contemporană română şi turcă. 
Premiile acestei ediții au fost acordate astfel:
*Poeta şi publicista Angela BACIU a primit Premiul Balcanica pentru poezie românească .
*Poetei Firdevs BUYUYKATES i s-a acordat Premiul Balcanica pentru poezie turcă.
* Scriitorul şi preotul Ioan PINTEA a primit Premiul Special Balcanica.

Festivalul Poeților din Balcani a fost organizat de Consiliul Județean Brăila, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est.

O ediție specială, ultima, va avea loc în 2017, când la Festival vor fi invitați poeți din Republica Moldova.