Iohannis: Proiectul de lege privind securitatea cibernetică – finalizat la sfârșitul anului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că proiectul de lege privind securitatea cibernetică va fi finalizat la sfârșitul acestui an.

„O temă foarte importantă, în special în actuala situație geopolitică, a fost evaluarea privind nivelul de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor publice din România. Aici avem nevoie și de o îmbunătățire a cadrului legislativ și aș menționa dintre actele normative necesare legea securității cibernetice. Vă amintiți că au fost încercări pentru a merge în Parlament o astfel de lege, până acum fără a avea un succes notabil”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

El a precizat că acest act normativ este în pregătire la nivelul Guvernului. „Până la sfârșitul anului va fi finalizat acest proiect de lege”, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că este nevoie de o îmbunătățire considerabilă a nivelului de conștientizare în acest domeniu.

„Sunt multe instituții unde nu s-a înțeles încă foarte bine de ce este importantă securitatea cibernetică. (…) În ziua de astăzi, foarte multe societăți furnizoare de utilități sunt complet informatizate și atunci imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla dacă există un atac cibernetic, de exemplu, asupra unui sistem de apă potabilă într-un mare oraș și se oprește apa pentru câteva ore sau chiar pentru câteva zile. Acest lucru, teoretic, este posibil dacă o entitate statală sau nonstatală dorește să pornească un astfel de atac. Este doar un exemplu simplu. În realitate trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică la toate instituțiile publice”, a punctat președintele Iohannis.

Iohannis: Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că autoritățile locale din București trebuie să rezolve problema apei calde și a căldurii din Capitală.

El a subliniat că această chestiune este de competența autorităților locale „proaspăt alese”.

„Bucureștenii au ales o nouă echipă ca să rezolve această problemă și așteptăm cu toții să o rezolve. Pe de altă parte, Guvernul este foarte interesat să participe în această rezolvare, așa că putem să fim optimiști că se găsesc soluții pentru această problemă. Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire. Acum încep deja nopțile să fie destul de reci”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Iohannis: În sistemul de sănătate s-au făcut progrese notabile

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat în CSAT o informare cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis, subliniind că în acest domeniu s-au făcut progrese notabile.

„S-au făcut progrese notabile”, a afirmat șeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis: Este nevoie de o reorganizare la ROMARM

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ședința CSAT, că este nevoie de o reorganizare a Companiei Naționale ROMARM.

„Este nevoie de o reorganizare la Compania Națională ROMARM pentru a o face mai performantă, credibilă și suficient de mare, pentru a deveni un partener serios pentru un investitor în special din afara țării. Este nevoie de o corelare între nevoia de dotare a Armatei române și oferta pe care o prezintă Compania Națională ROMARM”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a precizat că se va lucra intens în special la Ministerul Economiei și Ministerul Apărării pentru a se găsi aceste corelări.

Iohannis: Brigada 2 Infanterie „Rovine” va prelua rolul de brigadă multinațională

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Brigada 2 Infanterie „Rovine” va prelua rolul de brigadă multinațională.

„Brigada multinațională am tratat-o separat pe ordinea de zi (n.r. a CSAT), fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Pot să vă anunț, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie ‘Rovine’ care va prelua rolul de brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.(AGERPRES)