Tăriceanu îi cere lui Iohannis să precizeze dacă va respecta votul majoritar al românilor la viitoarele alegeri

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să precizeze dacă prin numirea unui premier va respecta votul majoritar al românilor la alegerile din decembrie.

El s-a referit la declarația copreședintelui PNL Alina Gorghiu, potrivit căreia „niciun partid nu va face 51% mandate la alegerile din decembrie și va fi importantă maniera în care se va coagula o majoritate, pentru impunerea unui premier”.

„În atari condiții, cu doamna Gorghiu m-am obișnuit să desconsidere valorile democratice fundamentale și liberale. Aștept de la președintele Iohannis o precizare fără echivoc prin care să ne spună dacă va respecta votul majoritar al românilor la viitoarele alegeri. (…) E un apel public (…) și cred că președintele, care este garant al Constituției, nu poate să rămână indiferent într-o asemenea situație. Trebuie să ia atitudine. (…) Am văzut o declarație a președintelui referitoare la necesitatea unui Guvern politic în viitor. E un pas important pe care președintele îl face și cred că următorul pas absolut necesar e pentru cetățeni, care vor să știe că nu se duc la vot degeaba. Ei să voteze într-un fel și reprezentarea lor să fie luată în altă parte”, a afirmat Tăriceanu, marți, la Senat.

El a explicat că „președintele aici nu are chiar un rol de spectator, ci formalizează, prin numirea unui prim-ministru, decizia pe care românii au luat-o la vot”.