Dîncu: Nu vreau să candidez; poți să ajuți o mișcare politică din interiorul societății civile, de la universitate

Vicepremierul Vasile Dîncu spune că nu va candida la alegerile parlamentare, precizând că o mișcare politică poate fi ajutată și din interiorul societății civile și de la universitate.

„În acest moment, eu nu vreau să candidez, nu vreau să particip la această competiție electorală. (…) Nu vreau să mă întorc în politică, mi-am dat demisia acum șapte ani din politică. Am fost la fel de hotărât și atunci că plec”, a declarat Dîncu, la Realitatea TV.

El a precizat că este „un intelectual de stânga”, care nu se poate înscrie într-un partid de dreapta, însă nu se va înscrie nici într-un partid de stânga.

„După ce ai făcut politică, după ce ai fost vicepreședintele unui partid, într-o vreme când nu erau foarte mulți vicepreședinți la partide, sigur că nu mai am nici pretenția de a fi considerat 100% independent. Nici nu poți să fii 100% independent din punct de vedere politic. Eu sunt un intelectual de stânga, or din punctul acesta de vedere nu pot să mă înscriu într-un partid de dreapta. Sigur că în acest moment nu am nicio idee ca să mă înscriu nici într-un partid de stânga (…). Mi se pare că poți să ajuți o mișcare socială sau o mișcare politică la fel de bine din afara ei, adică din interiorul societății civile, de la universitate, pentru că nu există o barieră de netrecut între (…) ordinea politică și ordinea socială. (…) Politica este foarte mobilă la noi. Din păcate, mi se pare că România se schimbă mai puțin, însă politica s-a schimbat foarte mult”, a afirmat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, despre ceea ce se va întâmpla din luna decembrie vor vorbi șefii de partide. „În mod normal, (…) cel care va putea să facă o majoritate își va pune un premier și despre asta nu pot să spun nimic, pentru că nu mai este treaba mea. Deci, cu siguranță că acolo vor vorbi direct șefii de partide, vor vorbi partidele și vor spune ceea ce vor face mai departe”, a precizat Vasile Dîncu.

Vicepremierul a adăugat că actualul Guvern a fost „un fel de pauză de respirație pentru politică”.

„Eu am spus încă de la început că noi suntem acolo un Guvern independent, un fel de pauză de respirație pentru politică și că datoria noastră în primul rând este să lăsăm scaunele goale, scaunele pe care Parlamentul ne-a pus”, a susținut Dîncu.

El a mai afirmat că misiunea sa în Guvernul tehnocrat a fost „de conectivitate”.

„Am venit (…) în această politică tehnocrată (…) pentru că am fost invitat, datorită și relației mele cu Dacian Cioloș, dar am venit în primul rând pentru echilibru, pentru că aveam o experiență în politică, pentru a face un echilibru între societate și Guvernul tehnocrat, între Guvern și Parlament, având în vedere că eram cunoscut, având în vedere (…) că aveam în spate și (…) o simpatie a unei părți din Parlament. (…) Deci misiunea mea a fost una de conectivitate (…) în acest Guvern”, a spus Dîncu, făcând referire și la experiența sa din administrație, care i-a permis să lucreze pentru o reformă în domeniu.

Dîncu a adăugat că, la finalul mandatului, intenționează să se întoarcă la catedră: „Vreau să mă întorc la catedră. Am patru cărți care sunt aproape gata. Mă definesc, (…) am lucrat zece ani la ele”.