Senatori PNL care s-au opus reexaminării legii plagiatului: Am votat pentru autonomia universitară

Senatorii PNL care au votat împotriva cererii preşedintelui de reexaminare a legii privind sancţionarea plagiatului şi care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor spun că au făcut-o în numele ”autonomiei universitare”.Împotriva cererii preşedintelui au votat 90 de senatori, dintre care 11 sunt din partea PNL, potrivit rezultatului votului electronic postat pe site-ul Senatului.

”Am votat din convingere şi m-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor. Doar din acest punct de vedere am votat. Nu ştiu despre discuţia din Biroul Politic (al PNL – n.r.), eu v-am spus din ce punct de vedere am votat. Îmi doresc ca o universitate trebuie să aibă dreptul la autonomie şi atât timp cât acolo se ţin tezele de doctorat trebuie să-şi asume ceea ce se întâmplă în interiorul acestora. Nu m-am dus după nicio recomandare a liderilor de grup. Din câte am văzut în partid, s-a votat şi pentru şi împotrivă”, a declarat Ciprian Rogojan.

Un alt senator PNL, Ţapu Nazare, are o poziţie similară. ”Este autonomie universitară. Aşa este în toată Europa şi în Statele Unite şi de aia am votat. Biroul (Politic al PNL – n.r.) face recomandări, nu obligă parlamentarii cum să voteze. Aşa este în toată Europa şi în lumea civilizată. De aia am considerat că trebuie respectată autonomia universitară”, a spus şi Nazare.

 Mariana Câmpeanu, vicelider al grupului parlamentar PNL din Senat, a refuzat să le explice jurnaliştilor votul său. ”Întrebaţi-l pe liderul de grup”, a afirmat Câmpeanu.

Printre cei care s-au abţinut la votul dat cererii preşedintelui a fost Alexandru Pereş.

”Abţinerea este un vot împotrivă, dar eu mă uit puţin aşa… Dacă eu emit o lucrare de asta, de doctorat, poate că ar trebui să am şi această responsabilitate ca tot eu să judec chestia asta. Nu sunt, dar am dubii pe chestia asta. Să iau o instituţie centralizată la nivel naţional care să mă judece… Am o altă problemă – de ce toate universităţile sau aproape toate au posibilitatea de a fabrica aceste titluri de doctor? Asta e o problemă mare. Iar atunci să reglementăm în felul următor: sunt patru universităţi sau cinci care au posibilitatea asta”, a declarat Pereş.