Pentru scrutinul prezidențial vor fi tipărite peste trei milioane de buletine de vot

Pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie curent vor fi tipărite 3 131 227 de exemplare de buletine de vot, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC), informează MOLDPRES.

Secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae, a menționat în cadrul ședinței de astăzi că buletinele vor fi transmise Consiliilor Electorale de Circumscripție, care le vor distribui în secțiile de votare. „Potrivit Registrului de Stat al Alegătorilor numărul cetățenilor cu drept este de aproximativ 2,8 milioane de persoane, iar în stînga Nistrului acesta este de 280 de mii de persoane. În același timp, am stabilit un astfel de număr de buletine de vot, tinînd cont și de cetățenii aflați peste hotarele țării, care nu se știe exact unde se vor afla în ziua alegerilor. Totodată, în cele 30 de secții de votare deschise pentru cetăţenii din stînga Nistrului vor fi repartizate cîte trei mii de buletine de vot”, a spus Agrigoroae.

Tot la ședința de astăzi, CEC a decis să permită cetățenilor aflați peste hotare să voteze la scrutinul prezidențial în baza pașaportului cu termenul expirat, dar care conține codul numeric personal. „Conform datelor CRIS Registru, în total există 409 791 cetățeni ai R. Moldova care au pașaportul expirat”, a precizat membrul CEC, Iurie Ciocan.

Anterior, Comisia a stabilit deschiderea pe teritoriul ţării a circa două mii de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie curent. Totodată, la propunerea Guvernului, CEC a dispus organizarea a 100 de secţii pentru cetăţenii aflaţi în străinătate.