Ministerul Sănătății: Nu există niciun fel de pericol pentru pacienții de la Institutul „Ana Aslan”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu, a precizat luni că nu există niciun fel de pericol ca pacienții Institutului „Ana Aslan” să nu mai fie tratați.

„Nu există niciun fel de pericol pentru pacienții care sunt la „Ana Aslan”, a fost doar un control al Corpului de control al ministrului Sănătății, care a constatat anumite nereguli și care a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală. Au existat mai multe nereguli constatate acolo. Vorbim în primul rând despre procedurile de achiziție pentru reactivi de laborator, există suspiciuni că anumite caiete de sarcini au fost aranjate pentru ca o firmă să câștige această licitație. De asemenea, au fost identificate probleme privind sporurile plătite ilegal în perioada 2009-2016, apoi probleme cu medicamentele — existau medicamente care nu fuseseră prescrise pacienților, însă acestea fuseseră decontate. Au fost constatate și posibile ilegalități în ceea ce privește închirierea spațiilor de la Institutul ‘Ana Aslan’ iar recomandarea Corpului de control a fost rezilierea acestor contracte în condițiile legii”, a declarat Popescu.

El a mai precizat că noul manager al institutului este chiar persoana care a solicitat un control din partea MS și care a constatat că sunt lucruri care nu funcționează.

„Actualul manager este nou, este cel care a solicitat acest control pentru că a constatat că sunt lucruri care nu funcționează acolo și a vrut să vadă ceea ce se întâmplă. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a decis să reînnoiască contractul de management al doamnei doctor după acest raport. Managerul este nou numit în funcție”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre protestul care are loc luni la Institutul „Ana Aslan”, Valentin Popescu a spus că probabil „o parte dintre cei care sunt acolo se regăsesc în descoperirile Corpului de control al ministrului Sănătății.

„Posibil ca o parte dintre ei (n.r. angajați) să se regăsească în descoperirile Corpului de control și atunci evident că există nemulțumiri din punctul acesta de vedere”, a afirmat Popescu.

Mai mulți angajați ai Institutului „Ana Aslan” protestează luni, una dintre principalele nemulțumiri fiind legată de faptul că Ministerul Sănătății „ar fi impus un manager care nu apreciază pacientul vârstnic”.