Gorghiu despre amendarea OUG 20/2016: Știind că majorările salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crimă politică

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat marți că PSD vinde iluzii categoriilor de persoane care nu o duc bine în România, știind că majorările salariale prevăzute de amendamentele la Ordonanța 20/2016 nu pot fi aplicate, ceea ce este „o crimă politică și un cinism fără margini”.

„Eu sper că până la urmă ideea de responsabilitate politică nu ține exclusiv de perioada din afara campaniei, ci se aplică partidelor politice și parlamentarilor și în campania electorală. Motiv pentru care evident sper că PSD va înțelege că nu poți să manipulezi sindicate doar de dragul unor voturi și că va înțelege că a vinde iluzii față de categorii care nu o duc bine în România doar pentru voturi, știind că acele majorări salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crimă politică, mi se pare un cinism fără margini și un lucru pe care nu am cum să nu-l contest”, a afirmat Gorghiu în legătură cu amendamentele aduse în Comisiile de buget, finanțe și de muncă la OUG 20/2016, potrivit cărora se majorează salariile din sănătate, învățământ și alte categorii.

Ea a arătat că impactul bugetar este unul foarte mare, sunt „hibe” din punctul de vedere al aspectului constituțional, pentru că sunt încălcate legi prin aceste majorări, și este încălcat și principiului bicameralismului.

„Dar, mai presus de toate, nu aspectele de procedură mă îngrijorează, ci mă îngrijorează ideea de stabilitate și de responsabilitate. Vom vedea ce se întâmplă în plen. Apelul meu către toți cei care ne urmăresc este să nu cadă în capcana acestor vânzători de iluzii din partea PSD sau de la PSD și să înțeleagă faptul că am avut precedente. Gândiți-vă că în 2008 a fost acea lege cu dublarea salariilor profesorilor, niciodată nu a fost aplicată, deși o majoritate parlamentară, parcă unanimitate la momentul respectiv, a votat acea lege”, a adăugat Gorghiu.

Liderul PNL a spus că Liviu Dragnea a avut trei ani de guvernare să impună modificări în grilele salariale, dar nu a făcut-o și „nu a avut durere nici în vârful de păr, nu l-a interesat nici de salarii, nici de majorări salariale”.

„Ce face acum însă dinamitează întreg… o idee legată de legea salarizării în domeniul bugetar. Cel puțin noi, cei din PNL, nu avem cum să permitem un asemenea exces politic, ca să-l caracterizez elegant. (…) Cred însă că genul ăsta de inițiativă cu o lună de zile înainte de alegeri este un exercițiu de prost gust și se va vedea lucrul acesta foarte curând”, a susținut președintele PNL.

Potrivit Alinei Gorghiu, parlamentarii PSD și ALDE au majoritate și dacă vor să treacă modificările la Ordonanță, o vor face.

„Vom insista să arătăm tuturor celor care vor fi în plen la momentul acela faptul că este vorba despre un act de iresponsabilitate politică, un act neconstituțional, un act nesustenabil. Știți foarte bine de la ministrul Muncii că sunt salarii, conform amendamentelor depuse în Comisia de buget — finanțe de colegii de la PSD, care vor scădea. Ca atare, nu înțeleg ce vor să facă. Eu nu am niciun fel de disponibilitate să mutilez o lege a salarizării în domeniul bugetar doar pentru că PSD vrea să mintă populația pentru voturi”, a adăugat ea.

Ea a propus „un moment de calm și de prudență”, arătând că dacă sindicatele vor înțelege că nu trebuie să se lase folosite în campania electorală de Liviu Dragnea, se va evita „toată această sarabandă a populismelor”.

Deputații din Comisiile de buget și de muncă au amendat Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, în sensul creșterii salariilor din sănătate, învățământ și alte categorii.