Obama, în discursul de adio adresat Europei: „Democrația înseamnă mai mult decât o singură persoană, oricare ar fi ea”


Președintele în exercițiu al SUA, Barack Obama, și-a reiterat joi asigurările către aliații săi europeni, în contextul temerilor că succesorul său, populistul de dreapta Donald Trump, reprezintă o amenințare la adresa democrației, transmite DPA.

„Nu putea exista o diferență mai mare între viitorul președinte american și mine. Însă democrația americană înseamnă mai mult decât o singură persoană, oricare ar fi ea”, a spus el într-un discurs la Atena, făcând referire la Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie.

„Administrația mea va face tot ce va putea pentru a sprijini cea mai lină tranziție posibilă, deoarece așa trebuie să funcționeze democrația”, a promis Obama.

De asemenea, președintele american în exercițiu a subliniat că inegalitățile sunt „una dintre cele mai mari provocări” ale democrațiilor moderne.

Inegalitățile „deopotrivă între țări și chiar în cadrul aceleiași țări” alimentează „un profund sentiment de injustiție”, a subliniat Obama într-un discurs în ultima sa vizită în Grecia. Ele sunt „unele dintre cele mai mari provocări ale economiilor și democrațiilor noastre”, a adăugat el.

Obama a susținut la Atena, leagănul democrației, un discurs-testament al președinției sale pe această temă, în contextul în care efectuează ultima sa vizită în Europa.

Președintele american a remarcat că democrația este uneori „imperfectă” și că poate fi „lentă, frustrantă, dezordonată”, dar că este cea mai bună dintre opțiunile posibile.

El a subliniat că, deși lumea „nu a dus-o, la nivel global, niciodată mai bine”, sunt de asemenea vizibile „perturbări enorme”, în special atunci când „vedem că elitele mondiale par să trăiască după reguli diferite”, „nu plătesc taxe, acumulează bogății, în timp ce alții abia se descurcă”.

Obama a remarcat că „toată lumea are acum un telefon mobil, astfel că poate vedea aceste inegalități”.

„Există deopotrivă mai multe inegalități și o mai mare conștiință a inegalităților”, și de aceea „este de înțeles dorința de renunțare la globalizare”, așa cum s-a văzut în cazul Brexit-ului, a subliniat el.

„În fața acestei noi realități a șocului culturilor, este natural ca unii să caute să se refugieze în naționalism”, a recunoscut Obama.

El a mai atras atenția că „astăzi, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de o Europă democratică”.

Acest mesaj ar urma să fie repetat joi și vineri la Berlin, unde se va întâlni cu marele său aliat, cancelarul german Angela Merkel, și cu liderii francez, Francois Hollande, britanic, Theresa May, și italian, Matteo Renzi.

Deși era plănuit înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la 8 noiembrie, ultimul turneu internațional al lui Obama în calitate de președinte s-a transformat într-o vizită menită a calma spiritele după victoria a lui Trump, în contextul incertitudinilor privind politicile pe care le-ar putea urma acesta.