Salariile minime de funcție ale profesorilor din instituțiile de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară au fost majorate

Cuantumul minim al salariilor de funcție ale corpului profesoral din instituțiile de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară a fost majorat cu 8,6 la sută, potrivit unei hotărîri de Guvern, aprobate astăzi, informează MOLDPRES.

Conform unei decizii din martie 2013, statul garantează cuantumul minim al salariilor de funcție pentru corpul profesoral la nivelul cuantumului salariului lunar stabilit pentru profesorii din instituțiile de învățămînt superior și postuniversitar finanțate de la buget. De la 1 septembrie 2016, salariile lunare ale cadrelor didactice și corpului profesoral au fost majorate cu 8,6 la sută. Respectiv, urmează a fi modificat nivelul minim garantat și pentru instituțiile de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară, notează Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Cuantumul minim al salariilor de funcție pentru rectori este de la 5379 pînă la 6 710 de lei, în funcție de categoria instituției. Profesorilor universitari le este garantat un minim de 4030 lei, conferențiarilor universitari – 3625 de lei, lectorilor superiori universitari – 3335 de lei.

Proiectul prevede excluderea grilei de salarii lunare de funcție și stabilirea doar a cuantumului minim al salariilor de funcție garantat de stat, iar în funcție de resursele financiare disponibile, rectorii instituțiilor pot să-l majoreze proporțional, însă nu mai mult de 1,5 ori.