CU POPORUL BLOCAT N STAND BY

 

În sfârșit a început și adevărata luptă politică în arena campaniei electorale. Lupta pe dezbateri de programe (cei care s-au îngrijit să aibă și programe), cei care nu și-au imaginat lupta politică ca o bătaie de cartier, așa cum la Iași se întâmplă cu PNL și cu USR. Un mic comentariu explicativ față de această ultimă afirmație. Toate cele 13 partide înscrise în luptă au primit de la televiziunile locale (cel puțin Apollonia TV s-a îngrijit astfel să respecte prevederile CNA, de a oferi tuturor competitorilor accesul la emisiunile de dezbateri electorale – emisiuni pentru care nu se percepe nici o taxă) o astfel de invitație. Până acum cei care au refuzat întâlnirile de dezbateri pe teme anunțate (programe de guvernare, sănătate, educație, protecție socială, investiții, economie, accesare de fonduri europene) au fost USR și PNL, ultimul trimițându-ne un răspuns scris, prin care a precizat că nu este interesat de oferta noastră, Apollonia TV fiind una dintre puținele televiziuni din Iași care a alocat acestui eveniment un spațiu de emisie în direct (de 12 ore pe săptămână), ce nu ar trebui neglijat, mai ales că segmentul de telespectatori ai Apolloniei TV este unul de înaltă ținută intelectuală, alături de segmentul de tineri, până în 24 de ani, fiind de fapt singura televiziune studențească din țară. USR nici măcar nu a catadicsit să ne răspundă, de când Dan Lungu se dovedește, într-adevăr, a fi un candidat de cursă lungă, ceea ce înseamnă că poate fi apreciat sub forma unui candidat veșnic.

Noi nu-i dorim acest lucru, ci vrem să îi acordăm o șansă egală și lui și liberalilor, cum de fapt dorim să adunăm la masa dezbaterilor pe toți competitorii, astfel încât electoratul să fie în stare să aleagă pe cel mai bun sau dacă toți sunt așa de buni (pe cât se cred), să-l aleagă pe cel mai necesar momentului.

Doar de Sfânta Parascheva, în an electoral, se răstoarnă la Iași căruța cu demnitari, cu președinți, prim miniștri, lideri de partid și candidați de locuri eligibile. Iată că și regula este contrazisă în astfel de zile zbuciumate când pe străzile Iașului pășesc: Traian Băsescu, Dacian Cioloș, Alina Gorghiu, Klaus Iohannis cu stafurile lor de campanie, cu întregul armament din dotare încercând astfel să provoace o demonstrație de forță și de interes cetățenesc, mizând chiar și pe o anume intimidare. ”Ai văzut, la noi a venit și președintele, premierul și Alina Gorghiu, această mămică numai bună pentru întregul popor român și a celorlalte popoare care preferă să mănânce biscuiți de la copiii lăsați singuri acasă”.

Iașul devine un oraș important în economia acestor alegeri parlamentare, chiar și numai pentru că la linia de START a competiției se aliniază partidele cu o garnitură nouă, atât PSD, PNL, ALDE, PMP, cât și partide noi ca PRU, ANR, USR și a încă cinci partide care singure și-au dat seama că participă doar pentru a fi în acea fotografie de grup de la începutul campaniei electorale, dintre care amintim PRM, PER, PSR.

Revenind la partidele cu locuri eligibile în Parlamentul României, vorbim doar despre PSD și despre PNL. Grupul partidelor cu șanse mari de a fi eligibile în noul Legislativ sunt: ALDE, PMP, USR și, poate, PRU. Dacă bătălia pentru câștigarea alegerilor parlamentare din 11 noiembrie 2016 se dă între PSD și PNL cu mari șanse ca PSD să iasă câștigător (dar, atenție, în ultimii ani, cel care a fost apreciat ca iminent câștigător a fost nevoit să se trezească în partea învinșilor) pentru ajungerea în Parlament și completarea necesarului (până la majoritatea solicitată de votul din parlament) se luptă ALDE și USR (pentru că PMP nu contează, refuzând din start orice alianță, decât în condițiile în care partenerul de alianță va accepta ca Traian Băsescu să fie prim ministru României).

Iată de ce cred că alegerile vor fi jucate la mijloc între ALDE și USR, între un partid politic și o uniune de oameni care a demonstrat că poate fi pe un trend ascendent, dar care nu a reușit să-și construiască o infrastructură politică la nivel național, chiar și numai pentru că nu a avut timp. Nefirescul câștigării competiției dintre ALDE și USR de către ”reprezentanții străzii”, este susținut și de lupta inegală, dintre cei înarmați cu armele politicii profesioniste și ”tinerii frumoși și goi”, plini de entuziasm, dar mânați în luptă nu de convingerile lor, cât mai ales de cei care le suflă în ceafă, șoptindu-le încurajările de galerie, dar și indicațiile prețioase ale celor care vor să ducă România într-o direcție necesară lumii și nicidecum țării.

Dacă se va merge pe vot natural, nefalsificat (ceea ce  nu cred că va fi așa) ALDE va reuși să ridiculizeze USR, devenind un actor important și necesar pentru o guvernare în folosul cetățeanului, alături de PSD, în folosul cetățeanului. Dacă USR va reuși să-mi confirme paranteza de mai sus, atunci s-ar putea ca alături de PNL să ajungă la o guvernare în folosul intereselor cel puțin europene, cu poporul  blocat în stand by.

ADI CRISTI