Medici: Relația doctor-pacient va fi compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății

 

Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș de „Grupul reunit al medicilor”.

„Noi, Grupul reunit al medicilor care formează platforma academică de medicină a României, considerăm oportun să vă înaintăm solemn acest apel, într-o conjunctură nefavorabilă pentru Școala de Medicină Românească în tot ansamblul și complexitatea ei. Vă adresăm această scrisoare deschisă, depășiți de contextul mediatic actual, puși la colț zilnic și arătați cu degetul. Iată-ne în postura de a fi criticați chiar din ograda dumneavoastră, a Ministerului Sănătății, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional, dar să și facă greșeli majore, probabil din lipsă de experiență. (…) Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății. Încrederea populației față de medici este temelia unui sistem medical funcțional. Cu tristețe, vedem cum se năruie această încredere, în urma unor campanii de presă bine făcute, ce par totodată concepute, dirijate și controlate din anumite zone de interes străin de interesul național. Noi nu am învățat tehnici ale manipulării și nici mecanisme jurnalistice raportate cel puțin la replici zilnice, mai ales în contextul în care timpul fizic nu ne permite”, susțin semnatarii scrisorii deschise, publicate pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Potrivit sursei citate, nimeni din Ministerul Sănătății nu explică faptul că medicina are limite și că anumite maladii nu sunt compatibile cu viața.

„În alte țări, domnule prim-ministru, medicii sunt medici. Nu rezolvă urgențe în timpul liber și nu acoperă din bugetul propriu unele materiale, nu aleargă pe benzină lor și nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodată 48 de ore în spital. Profesorii sau corpul academic sunt tratați cu respect, pentru că valoarea unei școli de medicină este dată de calitatea doctorilor. (…) Ne întoarcem la spațiul public unde vedem mereu cazuri care nu țin de culpa medicală, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explică un lucru simplu — că medicina are limite și că anumite maladii nu sunt compatibile cu viața”, afirmă medicii.

Semnatarii scrisorii atrag atenția că ultimele măsuri adoptate periclitează procesul firesc de formare și perfecționare medicală.

„Vă atragem atenția, domnule premier, că ultimele măsuri adoptate periclitează procesul firesc de formare și perfecționare medicală, iar repercusiunile directe asupra calității actului medical vor fi imediate și dezastruoase pentru toți cei implicați, pacienți și medici deopotrivă”, se arată în scrisoarea deschisă.