Ucraina: Manifestație împotriva puterii la apelul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili

Aproximativ 2000 de ucraineni au manifestat la Kiev duminică împotriva guvernului la apelul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care a demisionat de curând din funcția de guvernator al regiunii Odesa, relatează AFP.

„Glorie Ucrainei!”, „Mihail!” au scandat manifestanți în timp de fluturau steaguri ucrainene, georgiene și ale Uniunii Europene.

„Nu avem pe nimeni ca el în Ucraina, sunt toți corupți”, a explicat pentru AFP o protestatară în vârstă de 80 de ani.

Liderul Revoluției Trandafirilor din 2003, din Georgia, face parte dintre personalitățile străine numite în funcții înalte de către autoritățile ucrainene care au venit la putere în 2014 pentru a se apropia de Uniunea Europeană.

După ce a obținut un pașaport ucrainean, Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, dar a demisionat la începutul lui noiembrie, denunțând obstacole în lupta împotriva corupției. A anunțat și intenția sa de a lansa o nouă forță politică care să înlocuiască politicienii aflați la putere, acuzați că susțin interesele grupărilor de crimă organizată și că întrețin corupția endemică.

„Fură tot ce pot”, a spus Saakașvili duminică. „Le e frică de mine pentru că știu cum să le distrug castelul de cărți de joc. Le e frică de mine pentru că păstrez tăcerea”.

Pro-occidental ajuns la putere în Georgia în 2003 odată cu Revoluția Trandafirilor, Saakașvili a fost președintele țării trimp de un deceniu.

A fost criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, însă Saakașvili a reușit într-un deceniu să eradicheze corupția și să relanseze economia.