Raport OMS: 2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei

2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutriției, estimează într-un raport Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În anul 2015 aproximativ 156 de milioane de copii sub 5 ani erau subponderalipentru varsta lor, 50 de milioane de copii au fost prea slabi pentru înălțimea lor, în timp ce 42 de milioane de copii au fost supraponderali sau obezi.
Hrănirea sugarilor și a copiilor mici este un aspectIMPORTANTpentru în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestora, primii 2 ani de viață fiind deosebit de importanți – pe parcursul acestei perioade pot scădea morbiditatea și mortalitatea și se poate reduce riscul de boli cronice. Cu toate acestea, puțini copii primesc complementar alimente nutriționale adecvate și sigure, iar în multe țări, mai puțin de un sfert de sugari de vârstă 6-23 luni îndeplinesc criteriile de diversificare alimentară și frecvență de alimentare, potrivite pentru vârsta lor.
Un alt aspect arătat de raportul OMS se referă la importanța alăptării, care rămâne o metodă eficientă de a salva multe vieți. Potrivit OMS, prin alăptat se pot salva peste 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani, în fiecare an. Același raport indică faptul că mulți sugari și copii nu au fost hrăniți corespunzător prin alăptare. De exemplu, la nivel mondial, doar aproximativ 36% dintre copiii cu varsta 0-6 luni au fost alăptați pe perioada 2007-2014.

De altfel, recomandările OMS au fost modificate pentru a servi nevoilor sugarilor născuți din mame infectate cu HIV. Spre exemplu, medicamentele antiretrovirale administrate mamelor infectate cu HIVpermit copiilor să fie alăptați până la vârsta de 6 luni și să continue alăptarea cel puțin până la vârsta de 12 luni, riscul de a contactare a infecției HIV fiind semnificativ redus.

Sursa: SanatateaTV

Raport OMS: 2,7 milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei. Alaptarea ar putea salva peste 800 de mii de vieti