Corina Șuteu: A avea un film la Oscar este nu numai un proiect artistic, ci și unul politic

 

A avea un film la Oscar este nu numai un proiect artistic, ci și unul politic și țările care au înțeles acest lucru au știut să pună în mișcare instrumente instituționale și financiare pentru asta, afirmă ministrul Culturii, Corina Șuteu, într-o declarație acordată AGERPRES.

Corina Șuteu este prezentă în aceste zile la Making Waves-New Romanian Cinema, care are loc între 1 și 8 decembrie la Jacob Burns Film Center, din apropierea orașului New York.

„Cred că ar fi bine ca următorul guvern și următoarele administrații din România, acele care vor urma începând cu acest an, să se preocupe de acest subiect, pentru că este unul extrem de important. A avea un film la Oscar, a intra pe lista scurtă a filmelor selectate ca filme străine pentru Oscar este nu numai un proiect artistic, este și un proiect politic și țările care au înțeles asta au știut să pună în mișcare instrumente instituționale și financiare pentru asta. Aș fi făcut-o și eu, dacă aș fi avut timpul necesar, dar cred că e un lucru care trebuie spus”, a punctat Șuteu.

Referindu-se la Cristi Puiu, al cărui film ‘Sieranevada’ candidează anul acest la Oscarul pentru cel mai bun film străin, Corina Șuteu a apreciat că regizorul român „este, cu siguranță, unul dintre creatorii cei mai puternici ai noului val”.

„El este cel care a creat de fapt această spargere de bariere în momentul în care, în anii 2000, a venit cu ‘Marfa și banii’ și a revoluționat complet estetica în care filmul românesc de până atunci exista. A propus un nou stil, a propus un nou univers estetic, a propus un nou univers scenaristic și o nouă lectură a realității în felul în care și-a compus filmele. Cred că toate astea fac de fapt secretul — tot timpul lumea întreabă care este secretul că noul val din cinematografia românească a avut acest succes internațional. Ei bine, secretul e simplu. Pur și simplu a existat acest grup de oameni extrem de talentați, cu o forță creatoare particulară, care au convins publicul de peste tot prin ceea ce au făcut. Care au interesat, care au emoționat, care au făcut ca acest public să reacționeze. Și Cristi Puiu este unul dintre acești creatori extrem, extrem de puternici”, a subliniat Corina Șuteu.

În opinia ministrului Culturii, cinematografia românească (…) a avut un impact asupra comunităților interesate de filmul european, dar și de filmul românesc în general, iar în Statele Unite a devenit, în ultimii 10-11 ani, un adevărat subiect de discuție pentru cercurile artistice.

„Prin cinematografie s-a născut un adevărat interes pentru întreaga arie creativă și culturală din România și acesta a fost motivul pentru care eu am declarat că cinematografia este în mandatul meu o prioritate, lucru care în mod tradițional, poate Ministerele Culturii în politicile lor publice declară mai degrabă patrimoniul sau creația contemporană, dar cinematografia e rar să fie o prioritate. Ei bine, eu am considerat că trebuie să fie o prioritate, tocmai pentru că instituțional, administrativ și legislativ eram înapoiați față de calitatea extraordinară a creației din România”, a spus Șuteu.

Ea a susținut că „impactul asupra comunităților din SUA este foarte important”.

„Asta fiindcă, cu siguranță, filmele românești au adus o anume citire a realității care a interesat atât la New York, unde avem un public foarte cosmopolit, avem foarte multă diasporă românească, dar și aici, la Jacob Burns Film Center, unde este un public eminamente american cu orientări în general aș putea spune de dreapta, pentru că este o zonă extrem de bogată din apropierea New York-ului și am avut o confruntare cu un public foarte diferit, dar care, an de an, în ultimii cinci ani s-a fidelizat față de noul film românesc și cred că asta este foarte bine, pentru că am dezvoltat o curiozitate pentru o zonă din Europa și pentru creativii din România”, a mai spus Corina Șuteu.

Întrebată în ce măsură un public de stânga nu ar fi interesat de acest festival, ministrul Culturii a precizat că a folosit „un termen nepotrivit”, respectiv ‘public de dreapta’, în dorința de a sublinia că la Jacob Burns, unde există un public predominant conservator, republican prin tradiție, Festivalul Making Waves are același succes.

„E interesant că, deși la Lincoln Center, unde există un public extrem de cosmopolit, newyorkez, cu un totul alt profil cultural, cu un cu totul alt background, cu o cu totul altă pregătire, cu un cu totul alt tip de așteptări, Festivalul filmului românesc a avut un succes extraordinar, dar și la Jacob Burns, unde avem un public mai conservator, republican prin tradiție, un public de o anumită medie de vârstă extrem de ridicată, pentru că este un public american și un public de oameni care în general au orientări de dreapta în mod special, deci e o comunitate foarte diferită de cea din New York, nu e neapărat o comunitate democrată, Festivalul are același succes. Deci, el se adresează, cred eu, unui public extrem de divers și asta grație faptului că, pur și simplu, prezintă filme cu o calitate artistică deosebită”, a precizat Corina Șuteu.

Ministrul român al Culturii, Corina Șuteu, fondatoarea Making Waves — New Romanian Cinema, promotor al cinematografiei românești în SUA, participă la ediția din acest an a festivalului. Making Waves — New Romanian Cinema aduce în SUA cele mai bune filme ale anului — „Bacalaureat”, „Sieranevada”, „Ilegitim” și „Inimi cicatrizate”.