Scala din Milano: Stagiunea 2016-2017 debutează cu „Madame Butterfly”

Teatro alla Scala din Milano își deschide miercuri seară stagiunea 2016-2017 cu „Madame Butterfly”, operă compusă de Giacomo Puccini și care va fi prezentată pentru prima dată după 112 ani în versiunea sa inițială, semnalează AFP.

Acest spectacol, desfășurat sub bagheta dirijorului Riccardo Chailly și urmat de un dineu de gală, este unul dintre momentele-cheie ale vieții culturale din Italia și la el vor asista numeroase personalități, printre care fostul rege al Spaniei, Juan Carlos.În schimb, din cauza crizei politice care zguduie în prezent peninsula, președintele Republicii, Sergio Mattarella, ministrul economiei și finanțelor, Pier Carlo Padoan, și ministrul culturii, Dario Franceschini, nu vor fi prezenți.

În semn de solidaritate, patru locuitori din regiuni afectate de recentele cutremure de pământ au fost invitați în loja regală.

La Scala, care în această stagiune va pune din nou la loc de cinste tradiția italiană cu nouă dintre cele 15 opere prezentate, a ales pentru început „Madame Butterfly”, în versiunea inițială.

Giacomo Puccini fusese entuziasmat de piesa cu același nume a lui David Belasco, prezentată în 1900, și a achiziționat rapid drepturile.

După succesul de care s-au bucurat „La boheme” (Boema) și „Tosca”, premiera acelei „tragedii japoneze” la Scala la 17 februarie 1904 a fost un fiasco, protestele degenerând chiar în încăierări.

„În 1904, această premieră a fost foarte contestată. Epoca nu era încă pregătită pentru a avea o operă în care o femeie se omoară în fața publicului făcându-și harakiri”, a explicat directorul artistic al teatrului de operă, Alexander Pereira.

Criticile presei au fost feroce: operă prea lungă, plictisitoare, monotonă…

Puccini a decis atunci să refacă lucrarea, să o reorganizeze în trei acte în loc de două — originalitate care suscitase critici — și să taie din ea.

Noua versiune, prezentată în orașul italian Brescia în mai 1904, a fost un triumf, iar opera a străbătut lumea în lung și-n lat.

Va fi extrem de interesant pentru public să descopere această operă „în versiunea în care Puccini o gândise inițial”, a apreciat Alexander Pereira.

Cireși în floare, gheișe… Scala va plonja la ora 18:00 (17:00 GMT) într-un univers japonez.

În „Madame Butterfly”, un locotenent american aflat în trecere prin Nagasaki se căsătorește cu o gheișă. El vede în această căsătorie o simplă distracție și se întoarce în țara sa. În schimb, Cio-Cio-San (Madame Butterfly) se îndrăgostește de el, îl așteaptă și se sinucide când el revine, după trei ani, cu o soție americană. „Cine nu poate trăi cu cinste trebuie să moară cu cinste”.

Soprana uruguayană Maria José Siri va interpreta rolul tinerei gheișe, tenorul american Bryan Hymel, pe cel al locotenentului Pinkerton, iar baritonul spaniol Carlos Alvarez, rolul consulului american Sharpless.

Spectacolul va fi transmis în direct de televiziunea publică italiană și de diverse canale și posturi de radio, ca și de sute de săli de cinema. În mai multe locuri din Milano, teatre, muzee, spații publice dar și închisori vor răsuna ariile din „Madame Butterfly”.

Teatrul de operă La Scala își începe totdeauna stagiunea la 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, patronul orașului Milano.

În această stagiune, La Scala va mai prezenta, printre altele, „Don Carlos”, „Falstaff” și „Traviata” de Verdi; „Boema” de Puccini; patru opere germane, printre care „Hänsel și Gretel”; „Don Giovanni” și „Răpirea din Serai” de Mozart.