Elevi, studenți și tineri lucrători în MAI, premiați la Gala Integrității 2016

Elevi, studenți și tineri lucrători în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost premiați, joi, în cadrul Galei Integrității 2016, care a marcat încheierea proiectelor „Lideri pentru integritate” și „Etică și integritate instituțională în MAI”, în contextul evenimentelor care marchează Ziua Internațională Anticorupție, sărbătorită pe data de 9 decembrie.

„Etică și integritate organizațională în MAI — e un proiect de normalitate (…) o normalitate bazată pe valori și îmi place să spun așa, geometric, că piramida nu este cu vârful în sus din păcate, în prezent, și noi nu vrem decât să o facem să stea la locul ei, piramida să aibă la bază valorile care să ne călăuzească în carieră. Proiectul a venit, ca și idee, de la multele discuții pe care le-am avut cu mai tinerii mei colegi — sfaturi la început de carieră, cineva care să le vândă ponturi, secrete, modele”, a declarat comisarul șef Daniel Moldoveanu, ofițer de prevenire al Direcției Generale Anticorupție (DGA).

În cadrul proiectului, tinerii absolvenți ale unor școli MAI au participat la cursuri care au avut ca ‘traineri’ persoane precum generalul (r) Virgil Vochină, specialist în educație rutieră, fostul șef al Serviciului Omoruri în cadrul Poliției Capitalei, Dan Antonescu, secretarul de stat Raed Arafat, un reprezentant al Comisiei Europene la București, un ofițer FBI ș.a.m.d.

„Am avut două paliere, prima componentă a fost adresată promoției 2015, din București și Ilfov, a Academiei de Poliție, școlilor de poliție, ISU și jandarmi, deci din 2015 am luat 207 tineri din promoție, pe care i-am adus la aceste cursuri. După care managerii lor, în sumă de 50, i-am dus la acest curs. Și le-am zis: ‘uitați ce le-am spus tinerilor, dumneavoastră monitorizați-i, ca manageri, ca mentori ce sunteți, ca ei să meargă pe drumul corect. Și dovadă că, în seara asta, 15 sunt premiați pentru comportament etic și integru care contribuie la schimbarea culturii organizaționale”, a mai spus Daniel Moldoveanu.

El a precizat că proiectul a fost finanțat de Hanns Seidel — România, iar cursurile s-au desfășurat la sediul Fundației.

În proiectul „Lideri pentru integritate” au fost implicate 26 de licee participante, dintre care trei licee cu specific de arte plastice. „În urma jurizării, din cele 156 de lucrări care s-au înscris în concurs, au fost selectate 20 de lucrări și au fost acordate trei locuri I, patru locuri II, cinci locuri III și opt mențiuni. Copiii de pe primele locuri sunt de la Liceul Teoretic Dante Aligheri, de la Colegiul Național Grigore Moisil și de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, coordonați de profesorii Grigoruță Constantin, Andreea Bonea și Gălușcă Paraschiva”, a afirmat Magda Mirea, ofițer în cadrul Serviciului Prevenire al DGA.

Ea a explicat că lucrările tinerilor s-au axat în general pe acuarelă, tuș și tempera și au avut titluri sugestive, precum „Cumpărarea tăcerii”, „Fii tu leul, nu lua” sau „Lupta împotriva corupției”.

„Am fost inițiatorul acestui concurs, bazându-mă pe faptul că imaginația poate fi folosită ca o armă împotriva unei realități pe care toți ne-o dorim mult mai curată și mai lipsită de corupție și am mizat pe entuziasmul lor, pe faptul că încă imaginația lor este nealterată și nu ne-am înșelat”, a mai spus Magda Mirea.

În cadrul evenimentului au avut loc mai multe momente artistice susținute de o formație de liceeni, o formație a polițiștilor din cadrul Poliției Capitalei, precum și de grupul artistic al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Proiectul „Lideri pentru integritate”, derulat de către DGA în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București (PROEDUS) a avut ca scop formarea tinerilor, liceeni și studenți, prin utilizarea metodelor non-formale de educație, pentru a deveni cetățeni-model de integritate și moralitate.

În ultima etapă a proiectului, studenții au avut misiunea de a desfășura o serie de activități anticorupție (informări, interviuri, sondaje, dezbateri, realizare de afișe, pliante, creații plastice etc.), în instituțiile de învățământ din care provin sau în afara acestora, cu scopul de a informa și de a conștientiza publicul larg și, înSPECIAL tinerii, despre importanța adoptării unui comportament integru, onest, corect și moral în societate.

De asemenea, în cadrul Proiectului „Lideri pentru Integritate”, s-a desfășurat și prima ediție a concursului de desene și grafică cu tema „Anticorupție prin artă”, având ca obiectiv implicarea liceenilor în transmiterea unui mesaj anticorupție.