Corul Madrigal în 2016 – Un sediu nou, turnee naționale și internaționale și creștere cu 106% a veniturilor

 

Un sediu nou, 25 de concerte susținute, două turnee naționale și unul internațional, costume de epocă restaurate, 469 de coruri în Programul Național Cantus Mundi, 350 de dirijori pregătiți de specialiștii instituției și o creștere cu 106% a veniturilor proprii se numără printre realizările Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” în anul 2016, informează un comunicat al instituției transmis, vineri, AGERPRES.

„A fost un an plin de activități, cu rezultate aproape incredibile și cu satisfacții pe toate planurile. 2017 ne va găsi, din nou, pe scena Festivalului Internațional ‘George Enescu’, vom dubla numărul concertelor de Crăciun și vom pregăti programul special dedicat Centenarului României. Ne propunem să ajungem la 1.500 de coruri nou-înființate și să extindem rețeaua Cantus Mundi în toată România, sub sloganul lansat deja: ‘Nicio școală fără Cor’. Le mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor Corului și, în special, publicului, față de care avem marea responsabilitate de a duce mai departe ideea Madrigalului și a resuscita mișcarea corală românească. La mulți ani!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, citat în comunicat.

Primul sediu din istoria de 53 de ani a instituției, aflat la Sala Mare a Palatului, corpul C, etajul 3, a fost inaugurat pe 11 aprilie. Spațiile în care Madrigalul își desfășoară activitatea măsoară 600 de metri pătrați și au dotările necesare, atât din punct de vedere artistic, cât și pentru personalul administrativ. Printre ele se numără o sală de repetiții a corului, numită „Marin Constantin”, sala „Madrigal”, sala „Cantus Mundi”.

Cele mai importante evenimente organizate în 2016 de cor au fost Ziua Madrigalului (27 februarie), Concertul Extraordinar de Paști (23 aprilie) și cel de Crăciun (17/18 decembrie).

Concertul „Marin Constantin 91”, dirijat de Anna Ungureanu și susținut la Universitatea Națională de Muzică din București, a marcat 91 de ani de la nașterea dirijorului fondator al Corului, ziua de 27 februarie devenind, astfel, ziua oficială a Corului.

Cele două Concerte Extraordinare de Crăciun, organizate la Ateneul Român, au urmat tradiția de 53 de ani a Corului și au beneficiat de peste 1.600 de spectatori și peste 300.000 de vizualizări online live pe Facebook. Cu același prilej, 800 de copii din corurile Cantus Mundi au colindat, alături de madrigaliști, publicul spectator.

Cele două deplasări naționale susținute de ansamblul coral au fost „Bakfark 440” și „Turneul Extraordinar de Crăciun”. Primul dintre acestea, realizat în coproducție cu Ansamblul Codex, s-a desfășurat în luna iulie și a vizat catedrale și cetăți medievale (Catedrala Sf. Iosif din București, Catedrala Petru și Pavel din Brașov, Cetatea Medievală din Miercurea Ciuc și Catedrala Reformată din Sfântu Gheorghe). Colindele Madrigalului au ajuns și la spectatorii din Moinești, Bacău, Târgu Mureș și Turda, în cadrul turneului care a închis seria deplasărilor din acest an.

Potrivit comunicatului citat, la invitația Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a susținut, în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, un concert extraordinar la Geneva, cu ocazia Summitului Global pentru Religie, Pace și Securitate.

Pe 23 noiembrie, ansamblul a primit distincția de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii — premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite de la Geneva.

Pe parcursul anului, Corul a susținut concerte în festivaluri importante de pe întreg teritoriul României: Festivalul „Vacanțe muzicale” de la Piatra Neamț, Festivalul Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” de la Iași, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, Festivalurile „Classics for Pleasure” și „Sibiu Opera Festival” de la Sibiu și Festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”.

În cadrul programului inițiat de dirijorul Ion Marin, la finalul anului 2016 s-a ajuns la cartografierea și înființarea a 469 de coruri Cantus Mundi. În cadrul workshop-urilor organizate de specialiștii Corului și susținute în Alba Iulia, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Craiova, Galați, Iași, Timișoara au fost pregătiți 350 de studenți, educatori, profesori și preoți. De asemenea, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu și a managerului Emil Pantelimon, a văzut lumina tiparului „Manualul Cantus Mundi — Corul: de la idee la realizare”.

Tot în anul 2016, 40 de costume de epocă, ce au o vechime de peste 20 de ani, au fost restaurate, cu sprijinul scenografului Daniela Drăgulescu. Procedura a durat aproape două luni, păstrându-se în detaliu elementele create inițial.

Cu o nouă strategie de marketare a produselor culturale realizate de instituție și cu o amplă campanie de promovare, bugetul de venituri proprii a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Dacă în anul 2015, Corul încasa din spectacole, bilete și materiale discografice suma de 247.000 lei, 2016 a adus o creștere de 106 %, la 510.000 lei, se arată în comunicatul Corului Madrigal.

Anul 2016 a debutat cu o campanie-protest pentru susținerea rămânerii în programa școlară a orei de educație muzicală, intitulată „DA pentru Ora de Muzică”. Acestui demers i s-au alăturat personalități ale vieții publice românești, precum Ion Marin, Alexandru Tomescu, Ducu Bertzi, Emma Zeicescu, Nicu Alifantis, Felicia Filip, Daniela Nane, Mihai Constantinescu, Valentin Racoveanu, Luminița Arvunescu, Zoli Toth ș.a. Rezultatul a fost pozitiv, în ciuda intențiilor de a elimina ora de muzică de la anumite cicluri de învățământ, se mai arată în comunicat.