Moldovagaz a prelungit contractele cu concernul rus Gazprom pînă la 31 decembrie 2019

Societatea moldo-rusă Moldovagaz a prelungit termenele contractelor încheiate cu Gazprom pînă la 31 decembrie 2019. În acest scop, părțile au încheiat Acorduri adiţionale la Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2011 şi la Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat difuzat de Moldovagaz.

Furnizorul de gaze precizează că pe durata contractelor se va aplica aceeași formulă europeană de stabilire a preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vînzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.

Celelalte condiţii contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale, la fel, vor rămîne neschimbate, cu excepția faptului că în condițiile contractuale sînt indicate de această dată, expres, limita de jos și limita de sus pentru puterea calorifică ale gazelor naturale importate, fapt care influențează pozitiv prețul de cumpărare pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi a expirat la 31 decembrie 2011. De atunci contractul a fost prelungit consecutiv în următorii ani. Moscova condiţionează semnarea unui nou acord cu renunţarea de către Republica Moldova la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi rezolvarea problemei datoriilor la gaz.

În timpul vizitei la Chișinău la 21 decembrie 2016, vicepreședintele Consiliului de Administrație SAD „Gazprom”, Valerii Golubev, a salutat achitarea la 100% a consumului curent de gaze naturale de către Republica Moldova, menţionînd că acest fapt constituie o temelie bună pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în acest sector, precum și pentru extinderea dialogului privind soluționarea problemei datoriilor istorice pentru gazele naturale livrate către țara noastră în anii 90 ai secolului trecut.

Reprezentanți ai Ministerului Economiei declarau la sfîrșitul anului trecut că datoriile Republicii Moldova faţă de concernul rus Gazprom se ridică la 780 milioane de dolari SUA.