Toyota Motor va crea 400 de locuri de muncă la fabrica din Indiana

Toyota Motor Corp a anunţat că va crea 400 de noi locuri de muncă pentru construcţia mai multor SUV-uri la fabrica din Indiana, Statele Unite, în contextul în care preşedintele Donald Trump le cere producătorilor să construiască mai multe maşini în ţară, potrivit Reuters.Producătorul japonez de maşini susţine că locurile de muncă fac parte din planul de îmbunătăţire a fabricii din Princeton, Indiana şi au fost incluse în planurile anunţate la începutul lunii ianuarie care vizează investiţii de 10 miliarde de dolari în operaţiunile din Statele Unite în următorii cinci ani.

Anunţul vine după ce Trump s-a axat în prima săptămână de când a preluat adiministraţia pe politici protecţioniste, remarcându-se retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TPP).

Mai mult, preşedintele Donald Trump a spus că va aplica o taxă de 35% maşinilor dinIMPORT, susţinând că va renegocia Acordul comercial nord-american cu Mexic şi Canada.

De asemenea, Trump a criticat producătorii de maşini, inclusv Toyota, pentru că produc vehicule în Mexic şi le exportă în Statele Unite.

Marţi, preşedintele s-a întâlnit cu directorii executivi de la General Motors Co, Ford Motor Co şi Fiat Chrysler Automobiles pentru a discuta modalităţi prin care poate creşte numărul angajaţilor.

Toyota a produs, anul trecut, aproape 1,4 milioane de maşini în Statele Unite, cea mai mare piaţă a companiei. Producătorul deţine zece fabrici în ţară, o fabrică de asamblare de furgonete în Mexic şi construieşte al doilea şantier, unde intenţionează să construiască Corolla sedan.

La începutul lunii ianuarie, Trump a transmis printr-un mesaj pe Twitter că Toyota va suporta o taxa vamală mare dacă îşi continuă planurile pentru fabrica din Mexic, pe care producătorul a anunţat-o în 2015.

Producătorul japonez de maşini susţine că planurile sale de investiţii nu sunt un răspuns la acuzaţiile lui Trump.

Toyota susţine că investiţia din Indiana va creşte producţia modelului SUV Highlander cu 40.000 de vehicule anual începând cu a doua jumătate a anului 2019.

Din cele 10 fabrici pe care Toyota le deţine în Statele Unite, fabrica din Indiana este a doua ca mărime din cele de montaj. În prezent, fabrica are 5.100 de angajaţi, iar anul trecut a produs 402.000 de maşini.

MEDIAFAX