Ambasada Ungariei va oferi 30 de locuri bugetare la studii pentru tineri moldoveni

Ambasada Ungariei în Republica Moldova va oferi tinerilor moldoveni, pentru anul de învățămînt 2017-2018, 30 de locuri bugetare la studii în universitățile din această țară, prin intermediul Programului Stipendium Ungaricum, informează MOLDPRES.

Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile ungare propun studenților moldoveni 15 locuri la licență, zece la masterat și cinci la doctorat.

„În Ungaria sînt 25 de universități, care dispun de 415 specialități. Tinerii au posibilitatea de a studia în limba engleză, franceză și germană. Doritorii de a-și face studiile la una din universități trebuie să se înregistreze pe site-ul Centrului Comun de Vize pe lîngă Ambasada Ungariei la Chișinău, iar ulterior dosarele lor vor fi transmise Ministerului Educației al R. Moldova. Termenul limită de depunere a dosarelor este 5 martie curent”, a spus Szilágyi.

Guvernul Ungariei oferă tinerilor străini înmatriculați la studii o bursă lunară de peste o sută de euro și o plată suplimentară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Studenții moldoveni, care își fac studiile în Ungaria au solicitat în ultimii ani cel mai mult specialități precum agricultură, științe ale naturii, inginerie, științe internaționale și europene.

În anul 2016, Ambasada ungară la Chișinău a recepționat circa 40 de cereri din partea tinerilor moldoveni, pentru a-și continua studiile în universitățile din Ungaria, însă au fost selectați și înmatriculați doar 20 de studenți.