Eveniment comemorativ dedicat Zilei Holocaustului și omagierii celor uciși în Pogromul de la București din 1941

Un eveniment comemorativ dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și omagierii celor uciși sau care au avut de suferit în timpul Pogromului de la București din ianuarie 1941 va avea loc vineri la Sinagoga Mare din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), transmis joi AGERPRES, programul va debuta, la ora 11,30, printr-un moment dedicat personalității fostului șef Rabin al României din timpul celui de al Doilea Război Mondial, dr. Alexandru Șafran (1910-2006), urmat de simpozionul ‘Noi descoperiri istorice — Pogromul din București 1941″.

În cadrul evenimentului se va derula și un ceremonial religios iudaic de aducere aminte.

Pe 30 ianuarie, de la ora 13,00, tot la Sinagoga Mare, va fi proiectat documentarul „Înfruntând rinocerul”, iar publicul va avea ocazia să dialogheze cu regizorul israeliano-canadian Simcha Jacobovici, multilaureat al Premiilor Emmy.

Sursa citată precizează că din proiectul comemorativ a făcut parte și spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat, „București 41 Tur Retur”, jucat în 21 și 22 ianuarie.

Evenimentele de la Sinagoga Mare sunt organizate de FCER — Cultul Mozaic, Comunitatea Evreilor din București, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România — Elie Wiesel și Teatrul Evreiesc de Stat.