”Fabrica de Sticlă” își va relua productia la mijlocul anului curent

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a efectuat saptamina trecuta, o vizită de lucru la întreprinderea de stat ”Fabrica de Sticlă”, unde s-a documentat cu procesul de lichidare a consecințelor avariei tehnologice din luna august 2016, soldate cu stoparea procesului de producție, acțiunile administrației întreprinderii privind depășirea situației de criză și soluționarea problemelor angajaților, informează MOLDPRES.

Ion Cârștea, directorul general al întreprinderii, l-a informat pe ministrul Economiei despre procesul de reabilitare a cuptorului defectat în urma avariei tehnologice, modernizarea procesul de fabricare a ambalajelor din sticlă, precum și cu planul de acțiuni privind reutilarea tehnică a liniilor de producere, a precizat Serviciul de presă al ME.

Astfel, conform planului de lichidare a avariei tehnologice și reabilitare a procesului de producție, ”Fabrica de Sticlă” urmează să-și reia activitatea începînd cu luna iunie curent, iar către mijlocul anului 2018, să fie pus în funcțiune, după reparație, al doilea cuptor de topit sticlă și două linii noi de producere, procurate în Republica Cehă. Referindu-se la activitatea întreprinderii pe parcursul anului 2016, Ion Cârștea a menționat că profitul net a constituit 12 milioane de lei, volumul vînzărilor a atins cifra de peste 270 milioane de lei, iar datoriile istorice și cele creditare au fost reduse la minim.

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc, a acordat o atenție sporită soluționării problemelor angajaților întreprinderii, apărute odată cu stoparea, în urma avariei tehnologice, a procesului de producere. În context, acestea au fost discutate de vicepremierul Octavian Calmîc atît cu administrația fabricii, cît și cu sindicatele și reprezentanții angajaților. În rezultatul dialogului s-a convenit asupra negocierii, pînă la 1 martie curent, a unui nou contract colectiv de muncă, care să stipuleze și procedura de compensare a pierderilor salariale ale muncitorilor în legătură cu șomajul tehnic, alte relații dintre angajator și angajat. În context, ministrul Economiei a mai indicat asupra necesității organizării unor cursuri de instruire/recalificare a personalului, reieșind din procesul de reutilare a întreprinderii, precum și organizării unei evaluări a capacităților profesionale a fiecărui angajat.

”Fabrica de sticlă din Chişinău” a fost creată în anul 2002 după reorganizarea societății pe acțiuni cu aceeași denumire.