Breaking News

Autoritățile japoneze au aprobat transplantul de celule retinale obținute din celulele stem ale altor persoane

 

Autoritățile nipone au aprobat miercuri un plan pentru realizarea în premieră mondială a unor transplanturi de celule retinale obținute din celule stem recoltate de la alte persoană, pentru a trata pacienți care suferă de o maladie degenerativă gravă a ochiului, conform Kyodo.

După ce a primit undă verde de la o comisie de specialiști din Ministerul Sănătății, o echipă de medici niponi se pregătește pentru a realiza aceste transplanturi în prima jumătate a acestui an folosind celule stem pluripotente induse (iPS).

Spre deosebire de transplanturile în care sunt folosite celulele proprii pacientului, experții sunt de părere că folosirea celulelor iPS ale altor persoane va reduce costurile și timpul de așteptare până când celulele retinale nou formate vor fi gata de transplant.

Experți de la institutul nipon Riken, care fac parte din echipa care pregătește această intervenție chirurgicală, au fost implicați și în primul transplant mondial de celule retinale obținute din celule iPS provenite de la pacient în anul 2014.

Însă, prin folosirea celulelor iPS colectate de la alte persoane și păstrate în bănci de celule stem, timpul necesar pentru realizarea unui transplant poate fi scurtat de la 11 la doar 1 lună, iar costul, care în prezent este de aproximativ 100 de milioane de yeni, ar scădea la o cincime sau chiar mai mult.

În primă instanță acest tip de transplant va fi realizat pe cinci pacienți care suferă de degenerare maculară senilă umedă, o formă de maladie degenerativă a retinei care poate duce la pierderea completă a vederii. În cadrul acestor transplanturi vor fi folosite celule iPS care au prezentat riscuri mai reduse de respingere imunitară, din banca de celule stem a Universității din Kyoto.

În septembrie 2014 o echipă formată din cercetători de la Institutul Riken și de la Institutul de Cercetări Biomedicale din Kobe au reușit un prim transplant de celule retinale pentru salvarea vederii unei femei, folosind celule stem iPS prelevate de la pacientă. Femeia avea 70 de ani și suferea, la rândul ei, de degenerare maculară senilă umedă.

Celulele iPS se pot transforma în orice tip de celulă specializată din organismul uman și sunt folosite în tratamente inovative din domeniul medicinei regenerative.