Turcescu: În acest moment un referendum e în plină desfășurare; la el participă în fiecare zi sute de mii de români în stradă

Deputatul PMP Robert Turcescu a declarat luni că în acest moment există un referendum în plină desfășurare la care participă în fiecare zi sute de mii de români care sunt în stradă.

„Mi-aș dori să cred că după rezultatul referendumului din 2017 nu vom avea aceeași stare ca după rezultatul referendumului din anul 2009, care, e adevărat, a fost și acela consultativ, dar totuși atunci aveam o voință clară exprimată de poporul român și rezultatele acelui referendum nu au fost niciodată puse în aplicare. Să vă reamintesc că era vorba de Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Ei, iată nu suntem în această situație! Societatea românească e astăzi într-un punct de inflexiune, iar un referendum în acest moment e în plină desfășurare, el se întâmplă de foarte multe zile și la el participă în fiecare zi sute de mii de români care sunt în stradă, atât în fața Palatului Victoria, cât și în alte orașe ale țării, nu numai în București”, a spus Turcescu în plenul Parlamentului.

El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat în legătură cu ordonanța 13 „a fost o crasă lipsă de transparență”.

„Grupul PMP va vota favorabil acest aviz, dar vreau să vă atrag atenția asupra unui lucru: în articolul 88 din Constituție scrie că președintele adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii. S-a întâmplat. La articolul 90 — președintele, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime voința cu privire la probleme de interes național. Se întâmplă azi. Între cele două articole mai e articolul 89 care vorbește despre dizolvarea Parlamentului”, a încheiat el.

Plenul Parlamentului a avizat favorabil, luni, solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.